Identification of irradiated food by thermoluminescence method
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı gıdaların ışınlanması hakkında genel ve teknik bilgivermek ve ışınlanmış kuru gıda numunelerinin termolüminenans dedeksiyonmethodu ile incelemektir. Bu numuneler (iki çeşit kuru gıda; kurutulmuş bakliyat( mısır ve nohut)) naylon poşetlerle paketlenip, 60Co kaynağı ile sırasıyla 1, 4, 8, 10kGy radyasyon dozuna 1kGy/saat oranında maruz bırakılmıştır. TL metoduörneklerin inorganik kısımlarına uygulanacağından dolayı örneklerin inorganikkısımlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedenle kimyasal metot kullanılarak örneklerorganik ve inorganik kısımlarına ayrıştırılmıştır. Daha sonra örnekler karanlıkta veoda sıcaklığında kurutularak depolanmıştır. TL ölçümleri TL okuyucusu ile ısıtmaoranı 10C/sec. kullanılarak oda sıcaklığı ile 4000C arasında yapılmıştır. Yayılanışımanın sıcaklığa bağlı olarak ışıldama eğrileri nano kulon (nC) birimi olarakölçülmüş ve kayıt edilmiştir.Her iki kuru bakliyattan elde edilen örneklerin TL ışıldama şiddetlerinin iyiolduğu ve artan radyasyonlama dozu ile birlikte ışıldama şiddetinin arttığıgözlenmiştir. Işınlanan tüm örneklerin maksimum TL sıcaklıklarının 250-280 oCarasında olduğu bulunmuştur. Ayrıca ışınlanmayan örneklerin herhangi bir ışıldamaeğrisi vermediği gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Gıda ışınlanması, termoluminesans, TL ölçümü, ışıldamaeğrisi. The purpose of this study is to give general and technical information aboutfood irradiation and the detection of irradiated food by thermoluminescencetechnique (TL). Two types of dried legumes were used to identify the irradiated andunirradiated foods by TL technique. These spices are corn and chickpea which werepacked in polyethylene bags and irradiated using a 60Co source with dose of 1, 4, 8,10 kGy, respectively, with a dose rate of ?1kGy/h. The TL method requires that theinorganic components be separated from the samples. Separation of the organic andinorganic phases was made by using a chemical method. Then, the samples weredried and stored at room temperature in dark region. TL measurement was carriedout using a TL reader at a heating rate 1 0C/sec between room temperature and4000C. The light emission was recorded in a temperature-dependent mode as a glowcurve and was measured in units of nano coulombs (nC).It was observed that the extracted samples from both legumes exhibitgood TL Intensity and the TL intensity of glow curves of them increasedproportionally to irradiation doses. Maximum TL temperatures of all irradiatedsamples are found to be between the 250-280 oC temperature intervals, it was alsofound that unirradiated samples did not exhibit any glow peaks.Key Words: Food irradiation, thermoluminescence, TL measurement, glow curve.
Collections