Show simple item record

dc.contributor.advisorSaygın, Özcan
dc.contributor.authorGöral, Kemal
dc.date.accessioned2020-12-29T13:35:58Z
dc.date.available2020-12-29T13:35:58Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/429515
dc.description.abstractBu çalışma, futbolcuların beslenme alışkanlığı ile bilgi düzeylerinin araştırılması ve farklı lig durumlarına göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 2008-2009 futbol sezonunda Türkiye Süper Ligi, 2.Lig A kategorisi, 2.Lig B kategorisi, 3.Lig, 1.Amatör ve 2.Amatör liglerinde yer alan takımlardan aktif olarak futbol oynayan 360 futbolcu katılmıştır. Beslenme bilgi düzeylerinin ne durumda olduğunu belirlemek için daha önce yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanılarak araştırmacı tarafından geliştirilen, 13 kişisel bilgi sorusu, 20 beslenme alışkanlığı sorusu ve 10 beslenme bilgisi sorusu olmak üzere toplam 43 sorudan oluşan anket formu sporcuların dinlenme saatlerinde açıklama yapıldıktan sonra anketör tarafından uygulanmıştır.İstatiksel hesaplamalarda SPSS (version 14.0) programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmış, farklı kategorilerde yer alan takımlar arasındaki farkları bulmak için ki-kare testi uygulanmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olduğu durumlarda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir.Futbolcuların eğitim durumları, gelir düzeyleri, beslenme programlarını hazırlayan uzman, beslenme ile başarı arasındaki ilişki, CHO yükleme, öğün atlama, alkol ve sigara kullanımı, müsabaka öncesi sıvı alımı, müsabaka öncesi tüketilen yiyecekler, düzenli şekilde destekleyici ürün alımı, karbonhidrat içerikli yiyecekler, müsabakadan önceki son yemek tercihi, c vitamini kaynakları, günlük CHO alımı sorulduğu sorulara verilen cevapların istatiksel değerlerinde, gruplar arasında p<0,001 düzeyinde; atlanılan öğün, son yemekle müsabaka arası süre, sporcunun günde kaç öğün yemek yemesi gerektiği ve fazla miktarda gereksinim duyulan mineraller değerlerinde p<0,01; sporcu beslenmesi bilgi kaynağı, antrenman süresince sıvı alımı, antrenman öncesi ve sonrası beslenmeye dikkat etme, değerlerinde ise p<0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur.Sonuç olarak, bilimsel çalışmalarla desteklenmiş beslenme bilgileri ışığında, sporcuların ve antrenörlerin beslenme eğitimi ile desteklenmeleri, yazılı ve görsel medyada bu konunun öneminin devamlı vurgulanmasının çok faydalı olacağı kanısındayız.
dc.description.abstractThis study was carried out in order to investigate the nutritional habits and knowledge level of footballers, considering the different league categories. From Turkey Super League, 2.League category A, 2.League category B, 3.League, 1.Amateur League, 2.Amateur League teams 360 active football players participated in the survey. To determine their level of nutritional knowledge, the survey form developed by the researcher, benefiting previous scientific studies, consisting of 13 personal information questions, 20 nutritional habits questions and 10 nutritional knowledge questions; in all 43 questions was applied during the resting time of the athletes after giving explanation by the pollster.In statistical calculations SPSS (version 14.0) was applied. Data frequency and the percent values were calculated and chi-square test was applied to find out the differences among the teams in different categories. When P value was lower than 0.05, differences among the groups were accepted as significant.When the questions were asked about their educational background, levels of income, experts preparing their nutrition programs, the relations between nutrition and achievment, CHO loading, meal-skip, smoking and drinking alcohol, fluid intake before the match, the food consumed before the match, taking supplements regularly, the food containing carbohydrate, last meal preferences before the match, vitamin C resources, daily CHO intake; among the groups there were siginificant differences at level of p<0,001, in values of skipped meal, period between the match and the last meal, how many meals to be needed a day for an athlete and mostly needed minerals; at level of p<0,01, and in the values of source of knowledge about sports nutrition, fluid intake during the execise, watching out the nutrition before and after the exercise; at level of p<0,05 in the statistical values of the answers.In conclusion, in the lights of the nutritional knowledge based on scientific studies we suggest that athletes and trainers should be supported by nutritional instruction and importance of the issue should be highlighted in the press and the other media.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectSportr_TR
dc.subjectSportsen_US
dc.titleFarklı liglerde oynayan futbolcuların beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerinin incelenmesi
dc.title.alternativeResearch of nutrition habits and knowledge levels of soccer players in different leagues
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmFootball players
dc.subject.ytmSports
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmFootball
dc.identifier.yokid329664
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMUĞLA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid227378
dc.description.pages190
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess