Gümüş tuzu kullanarak elde edilen tekstil ürününün antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, gümüş tuzları kullanılarak tekstil üzerindeki antimikrobiyal etkileri araştırıldı. Gümüş tuzu olarak gümüş nitrat kullanıldı. Tekstil ürünü olarak pamuk ve yünlü ipliklerden elde edilen çoraplar kullanıldı. Gümüş nitrat, yüksek sıcaklık labarotuvar tipi boyama cihazında çoraplara uygulandı. Gümüş nitrat, pamuk çoraba pH:9'da, yünlü çoraba ise pH:5'de uygulama yapıldı. Gümüş nitrat ve gümüş nitratın uygulanması sonucu elde edilen çoraplara antimikrobiyal aktivite testi uygulandı. Gümüş nitratın antimikrobiyal aktivite belirlenmesi amacıyla mikrodilüsyon broth testi uygulandı. Çoraplar için ise disk difüzyon yöntemi uygulanarak antimikrobiyel aktivitesi belirlendi. Antimikrobiyal testler, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureu ve Shigella dysanteria bakteri türlerine; Saccharomyces cerevisiae maya türüne; Aspergillus niger küf türüne yapıldı. In this study, the research on antimicrobial textile was done using the silver salt. Silver nitrate was used as silver salt. As textiles, the socks which were obtained from cotton and wool fibers, were used. Silver nitrate was applied to socks using laboratory type paint device at high temperature. The application of silver nitrate to cotton socks and wool socks was at the pH 9 and pH 5, respectively. The antimicrobial activity tests were applied to both silver nitrate and socks which were obtained from the implementation of silver nitrate. For determining the antimicrobial activity, the broth microdilution test was used for silver nitrate and the disc diffusion method was used for the socks. The antimicrobial activity tests were applied Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureu and Shigella dysanteria bacteria types; Saccharomyces cerevisiae yeast type; Aspergillus niger fungus type.
Collections