Krom, nikel ve krom-nikel etkileşimlerinin Triticum aestivum L. cv. Basribey-95 ve guadalupe`nin çimlenme ve erken fide gelişimine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Cr, Ni ve Cr+Ni kombinasyonlarının ekmeklik buğday çeşitlerinden Basribey-95 ve Guadalupe tohumlarının çimlenmesine etkileri ile buğday fidelerinin kök ve otsu gövdelerindeki bazı biyokimyasal parametrelere etkileri belirlenmiştir. Tohum çimlenmesi Cr, Ni ve Cr+Ni uygulamalarının 25 ve 50 µM derişimlerinde önemli değişim göstermemiştir. Ancak, tohum çimlenmesi, Guadalupe'nin 100 µM'lık Ni derişimdekiler hariç, Cr, Ni ve Cr+Ni uygulamalarının 100 µM'lık derişiminde ise önemli düzeyde azalmıştır. Her iki çeşidin kök ve gövde gelişimleri uygulanan yüksek derişim ve kombinasyonlardan olumsuz yönde etkilenmiştir. Kök ve otsu gövdelerin protein miktarları derişim artışına bağlı olarak azalmıştır. Cr, Ni ve Cr+Ni uygulamalarının buğday fidelerinin kök ve otsu gövdelerinde oksidatif strese neden olduğu kantitatif olarak malondialdehit miktarıyla ve ayrıca kalitatif olarak histokimyasal metotla da belirlenmiştir. Konsantrasyona bağlı olarak prolin miktarlarında artışlar olmuştur. In the present study, effects of Cr, Ni and Cr+Ni interactions on seed germination of bread wheat varieties Basribey-95 and Guadalupe and some biochemical changes in their seedling roots and shoots were determined. The seed germination did not significantly change in 25 and 50 µM Cr, Ni and Cr+Ni applicatios. However,the seed germination of wheat seed germinations were significantly inhibited by 100 µM Cr, Ni and Cr+Ni applicatios of both variesties, exception of 100 µM in Guadalupe. Root and shoot developments were adversely affected by high concentrations and combinations. Concentration-dependant decreases in protein contents of roots and shoots were found. Cr, Ni and Cr+Ni applicatios induced oxidative stress in roots and shoots demonstrating by evaluated quantitatively with malondialdehyde and by observed qualitatively a histochemical method as well. Concentration-dependant increases in proline contents of both roots and shoots were generally determined.
Collections