Antep fıstığında (Pistacia vera L.) aflatoksin oluşturan aspergillus türlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Antep fıstığı (Pistacia vera L.) Türkiye pazarında önemli bir yer almaktadır. Aspergillus türleri aflatoksin üretmekte ve fıstığı kontamine ederek, ürün kalitesini azaltmaktadır. Antep fıstığında Aspergillus spp. infeksiyonlarının ne zaman başladığı, hasat öncesi, işleme ve depolardaki popülasyonu hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır. Bu amaçla; Antep fıstığında aflatoksin üreten Aspergillus cinsinin Flavi grubuna bağlı türlerin belirlenmesi üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışmada Flavi grubunda bulunan ve aflatoksin oluşumunu sağlayan Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus türlerinin tanımlanması yapılmıştır.Toplanan örneklerin analizi sonucunda, Antep fıstığının çiçeklenme döneminden hasat öncesi döneme kadar Aspergillus popülasyonun düşük olduğu, hasat döneminde ve depolarda ise popülasyonunun artığı belirlenmiştir. Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde A. flavus' un yoğun olarak bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada, A. flavus ve A. parasiticus türlerinin PCR-RFLP yöntemi ile de moleküler tanımlanması yapılmıştır. aflR gen bölgesine göre izolatlardan 32'si A. flavus ve 1'i ise A. parasiticus olarak belirlenmiştir. Ancak ITS gen bölgesinin bu iki türü ayırmada farklılık göstermediği düşünülmektedir. Çalışma sonucu elde edilen veriler değerlendirildiğinde; A. flavus ile A. parasticus'un birbirinden ayırımında aflR gen bölgesinin ITS gen bölgesinden daha güvenilir sonuçlar verdiği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Pictacia vera L., Aspergillus parasticus, Aspergillus flavus, PZR-RFLP, Aflatoksin Pistachio (Pictacia vera L.) has an important market value in Turkey?s economy. Aspergillus species synthesize aflotoxins that contaminate pistachio nuts, and reduce fruit quality. There is no detailed information on Aspergillus infection time, population of Aspergillus spp. during pre-harvest, processing and storage. Aspergillus species producing aflatoxins in the group of Flavi of Aspergillus genus on P. vera was determined. In this study Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus, both belonging to Flavi group as main aflatoxin producing species, were investigated.Anaylses of the collected samples that Aspergillus population was low on pistachio from flowering to pre-harvest period, and the population increases during harvest and storage. A. flavus was densely isolated from Şanlıurfa and Adıyaman provinces. Besides, A. flavus and A. parasiticus were characterized through PCR-RFLP methods. It was determined that 34 of isolates were A. flavus, 1 of the isolate was A. parasiticus according to aflR gene region. However ITS region was not efficient for differentiating these two species.When the results were compared, aflR gene region was found to be more accurate than of ITS in distinguishing A. flavus and A. parasticus.Key Words: Pictacia vera L., Aspergillus parasticus, Aspergillus flavus, PCRRFLP, Aflatoxin
Collections