dc.contributor.advisor | Baldemir, Ercan | |
dc.contributor.author | Bakan, Hakan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:31:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:31:35Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/427914 | |
dc.description.abstract | Turizm, ülkelerin ekonomik, siyasi ve sosyo-kültürel dinamiklerini olumlu yönde etkileyen dünyada en hızlı gelişen sektör konumundadır. Turizm sektörü, istihdamı arttırması ve ülkeye gelir sağlaması, açık hava fabrikası, çevre dostu sanayi ve bacasız fabrika gibi isimlendirmeleriyle iktisadi gelişmeye katkı sağlaması, dünya barışına katkı sağlaması gibi nedenlerden dolayı çok önemli konuma gelmiştir. Günümüzde insanların gelir seviyesinde meydana gelen artışlar, boş zamanlarının çoğalması, çalışmalarının yorgunluğunu gidermek için dinlenme ortamlarına ihtiyaç duymaları, eğlenceye olan ilgilerinin artması, teknoloji ve küreselleşme sonucunda seyahatlerin artması turizm sektörü içerisinde yer alan konaklama işletmelerini daha işlevsel ve önemli bir konuma getirmiştir. Konaklama işletmeleri de emek yoğun bir yapıya sahip olduğu için hizmetler insan ağırlıklı olarak yürümektedir. Dolayısıyla, yönetim, işletmenin amaçlarına ve çıkarlarına göre planlamalar yapmalı ve gider kalemlerini belirlemelidir. Tüm konaklama işletmelerinde, oranı otelden otele değişiklik gösterse de en büyük gider kalemi olarak personel giderleri gelmektedir. Sonra oda ve yiyecek-içecek malzemelerine ait giderler son olarak ta faaliyet ve diğer giderler gelmektedir. Dolayısıyla konaklama işletmelerinde personel ve yiyecek-içecek malzemesi planlamasının doğru bir şekilde yapılması maliyetlerinin azaltılması konusunda çok büyük önem arz etmektedir. Ayrıca enerji ve su tüketimi de planlanmalı ve gerçekleşen miktar yüksek düzeyde ise bu yapılmış olan planlamaya göre tekrardan düzenlenip tasarrufa yönelik tedbirler alınmalıdır. Bu çalışmada, konaklama işletmeleri içerisinde yer alan otel işletmelerinde planlama yapılması gereken personel sayıları, yiyecek-içecek miktarı ile elektrik-su harcama miktarına ait bir model önerisinde bulunulmuş ve Excel VBA kullanılarak karar vericilere yardımcı olunması amacıyla örnek bir çalışma hazırlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama İşletmeleri, Otel Yönetimi,Doğrusal ve Tamsayılı Programlama, Excel VBA | |
dc.description.abstract | Tourism positively effects the economical, diplomatic and socio-cultural dynamics of a country and is at a state that is the fastest growing sector in the world. As it enhances employment, provides national profit, economical growth and world peace, tourism has become a very important matter and is dubbed as 'flueless factory', 'open-air industry' or 'eco-friendly industry'. At the present time, the rise in people's income and leisure time, their need of places to rest and growing interest of entertainment, upswell of journeys due to globalization and technology has led the accommodation enterprises into a more functional and important situation.As the accommodation enterprises have a labour-intensive structure, services are in a human oriented course. Consequently, managements should lay plans and determine expense items in favour of their own goals and profits. In all the accommodation enterprises, -though it varies from one hotel to another- the major expense item is personnel expenses. Second biggest item is catering and thirdly; operating expenses and other expenses. Because of this order, personnel and catering planning is immensely important in lowering the cost of running the enterprises. In addition, energy and water consumption should also be planned and if the realized amount is excessive, plan in validation should be revised and new measures should be taken in order to save energy and/or water. In this thesis, a model about personnel quantity, catering amount and electric-water expenses in the hotels, which are labelled as accommodation enterprises is suggested and in order to aid policy-makers, a study with the usage of Excel VBA is prepared.Keywords: Tourism, Accommodation Enterprises, Hotel Management,Linear and Integer Programming, Excel VBA | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Konaklama işletmelerinin farklı koşullardaki ihtiyaçlarının giderilmesine dönük bilgisayar destekli optimum planların geliştirilmesi | |
dc.title.alternative | Developing computer - aided optimum plans for meeting needs in different conditions of accommodation enterprises | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Planning | |
dc.subject.ytm | Planning techniques | |
dc.subject.ytm | Computer aided | |
dc.subject.ytm | Computer aided planning | |
dc.subject.ytm | Computer usage | |
dc.subject.ytm | Needs requirements | |
dc.subject.ytm | Needs assessment | |
dc.subject.ytm | Businesses | |
dc.subject.ytm | Occommodation enterprises | |
dc.identifier.yokid | 10063003 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 412216 | |
dc.description.pages | 225 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |