Show simple item record

dc.contributor.advisorBayram, Mustafa
dc.contributor.authorYiğit, Emre
dc.date.accessioned2020-12-29T13:27:08Z
dc.date.available2020-12-29T13:27:08Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-01-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/426434
dc.description.abstractBu çalışmada, çimlendirilmiş bulgur (yeni geliştirilmiş bir ürün olarak) ve kırmızı-mercimek üretmek için yeni bir teknik olarak mikrodalga ve ultrason destekli çimlendirme işlemi araştırıldı.Çalışma sırasında, buğdayın (bulgur üretmek için Triticum durum) ve kırmızı-mercimeğin (Lens culinaris) besin değerini geliştirmek ve çimlenme performansını artırmak için çimlendirme işlemi (20 saat, 25 oC, % 95 BN ve ışıksız ortam) esnasında 6 saat aralıklarla mikrodalga (1, 3, ve 5 dakika için 1, 3 ve 5 W/kg güç seviyeleri) ve ultrason (40 kHz'te 10, 20 ve 30 dakika için 10, 30 ve 50 W/kg güç seviyeleri) uygulanmıştır.Çimlendirme işlemini takiben, çimlendirilmiş buğdaydan bulgur üretmek için bulgurasyon (pişirme ve kurutma) yapılmış olup, daha sonra öğütme ve eleme uygulanmıştır. Kırmızı-mercimek doğrudan çimlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Her iki son üründe de, randuman (%), 1000-dane ağırlığı (g, k.m.), hectolitre-ağırlığı (kg/100 L, k.m.), nem (%, k.m.), kül (%, k.m.), protein (%, k.m.), yağ (%, k.m.) ve nişasta (%, k.m.) miktarları, renk değerleri (CIE L*, CIE a*, CIE b* ve CIE YI) ve su emme kapasiteleri belirlenmiştir. Ayrıca, sadece bulgur numunelerinde suya geçen madde miktarı (%, g/g) belirlenmiştir. Her iki ürün için duyusal analiz yapılmıştır.Ultrason ve mikrodalga işlemi bulgur (P≤0.05) ve kırmızı-mercimeğin (P≤0.01) yağ miktarlarını düşürmüştür. Çimlendirme ise bulgurun (P≤0.05) CIE L* değerini arttırırken, buğday ve kırmızı-mercimeğin yağ ve nişasta miktarlarını önemli olarak düşürmüştür.
dc.description.abstractIn this study, microwave and ultrasound aided germination operation was investigated as a new technique to produce germinated bulgur (as a new developed product) and red-lentil.During the study, microwave (1, 3 and 5 W/kg of power levels for 1, 3 and 5 mins) and ultrasound (at 40 kHz, 10, 30 and 50 W/kg of power levels for 10, 20 and 30 mins) were carried out during the germination operation (20 hrs at 25 oC, 95 % RH, non-illuminated condition) by applying at each 6-hours intervals to improve the nutritional value and to increase the germination performance of wheat (Triticum durum to produce bulgur) and red-lentil (Lens culinaris).After the germination operation, bulguration (combined cooking and drying operation) was made then milling and sieving were performed to produce bulgur from the germinated wheat. Red-lentil was directly germinated and analyzed. For both final products, yield (%), 1000-kernels weight (g, d.b.), hectolitre-weight (kg/100 L, d.b.), moisture (%, d.b.), ash (%, d.b.), protein (%, d.b.), fat (%, d.b.) and starch (%, d.b.) contents, color values (CIE L*, CIE a*, CIE b* and CIE YI) and water absorption capacities (%, d.b.) were determined. Only for bulgur samples the amount of water-soluble substance (%, g/g) was also determined. For both products, sensory analysis was made.Ultrasound and microwave operations decreased the fat contents of bulgur (P≤0.05) and red-lentil (P≤0.01). Germination increased CIE L* value of bulgur (P≤0.05); however, it decreased the fat and starch contents of wheat and red-lentil significantly.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleThe development of new techniques to increase the performance of germination and new products from germinated wheat and red-lentil
dc.title.alternativeÇimlendirilmiş buğday ve kırmızı mercimekten yeni ürünlerin ve çimlendirme performansının arttırılması için yeni tekniklerin geliştirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-23
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSeed germination
dc.subject.ytmDurum wheat
dc.identifier.yokid10136304
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid457142
dc.description.pages131
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess