Zeytin meyvesi metabolitleri maslinik asit ve oleanolik asitin antitümöral etkilerinin ve etki mekanizmalarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Mevcut antikanser ajanlara karşı direnç gelişimi, yeni antikanser ajanlar için bir araştırma alanı yaratmaktadır. Bununla birlikte, normal hücreler üzerinde etki göstermeden ya da en az etkiyle kanser hücrelerin çoğalmasını seçici olarak inhibe edebilecek yeni bir ajanın geliştirilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle, kanser kemoterapisi medikal kimyacılar için çok önemlidir ve çeşitli kanser tipleri üzerinde antikanser aktivite gösterme olasılığı bulunan yeni kemoterapötik ajanların geliştirilmesi üzerinde çalışmalar halen devam etmektedir. Bu nedenle, mevcut çalışmada, zeytin (Olea europaea L.) meyvelerinden izole edilen maslinik ve oleanolik asitlerin sitotoksik, apoptotik, genotoksik ve oksidan potansiyellerinin araştırılması amaçlanmıştır. Mevcut sonuçlar zeytin meyvesi karakteristik bileşiklerinin hem sitotoksik hem de genotoksik aktiviteye sahipken, oksidatif stresi arttırarak apoptotik etkiye sahip olmadığını göstermektedir. Yapılan bu çalışma ile maslinik ve oleanolik asitlerin biyolojik açıdan aktif bileşikler olduğu ve bu maddelerin etki potansiyeli yüksek saf maddeler olarak araştırılmaya değer olduğu kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Olea europaea L., maslinik asit, oleanolik asit, sitotoksisite, genotoksisite. The increasingly rapid development of resistance to conventional anticancer agents creates the need for new and effective anticancer agents. However, it is quite difficult to develop a new anticancer agent that can selectively inhibit the proliferation of malignant cells with little or no effect on normal cells. For this reason, studies on the development of new chemotherapeutic agents that are likely to have anticancer activity on various types of cancers are still underway. Hence, the present study aims to investigate the cytotoxic, apoptotic, genotoxic and oxidant potentials of maslinic acid and oleanolic acid isolated from olive (Olea europaea L.) fruits. The current results indicate that the characteristic olive compounds display cytotoxic and genotoxic activities but no apoptotic activity mediated by increasing oxidative stress. The evidence from the present study suggests that maslinic and oleanolic acids are biologically active compounds that worth investigating as pure substances with high potentials.Key Words: Olea europaea L., maslinic acid, oleanolic acid, cytotoxicity, genotoxicity.
Collections