Oenothera biennis L.`de NaCl uygulamasının fizyolojik etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tuzluluk, bitki büyüme ve gelişimini sınırlayan en önemli çevresel faktörlerden biridir. Bu çalışmada, farklı NaCl derişimlerinin (0, 25, 50 ve 100 mM) etkisinde ve su kültürü şartlarında yetiştirilen Oenothera biennis'teki (eşek otu) bazı fizyolojik değişimler araştırılmıştır. Bitkinin tohumları perlit ortamında ve kontrollü iklim dolabında çimlendirilmiştir. Fideler %10 besin çözeltisi içeren su kültürü kaplarına aktarılmıştır. Aklimasyon süresi sonunda, fidelere NaCl'nin farklı derişimleri 10 gün boyunca uygulanmıştır. Fidelerin kök ve sürgün ağırlıkları NaCl uygulamaları ile azalmıştır. Fotosentetik pigment içerikleri NaCl derişimlerindeki artışla birlikte azaldığı belirlenmiştir. Benzer olarak, kök ve sürgünlerin protein içerikleri de derişime bağlı olarak azaldığı tespit edilmiştir. Toplam karbonhidrat içerikleri, fide köklerinde azalmış iken, sürgünde ise artmıştır. Protein olmayan SH grupları ise kök ve sürgünde NaCl derişimleri tarafından azaltılmıştır. Fide kök ve sürgünlerinin hidrojen peroksit ve malondialdehit miktarlarında artışlar belirlenmiştir. Bu durum, NaCl toksisitesine bağlı oksidatif stresin varlığını göstermektedir. Salinity is one of the most important environmental factors that limit plant growth and development. The aim of the present study is to evaluate the physiological effects of different NaCl concentrations (0, 25, 50 and 100 mM) on Oenothera biennis (evening primrose), which were grown in a climate chamber as hydroponically. The seeds of the plant were germinated in a controlled climate chamber in perlite. The seedlings were then transferred to vessels containing 10% nutrient solution. At the end of the acclimatization period, different concentrations of NaCl were applied to the seedlings during 10 days. Root and shoot weights of the seedlings were decreased by NaCl concentrations. Photosynthetic pigment contents were decreased with the increase in NaCl concentrations. Similarly, the protein contents of roots and shoots were decreased due to NaCl concentrations. Total carbohydrate content decreased in the roots of seedling, but increased in shoots. Non-protein SH groups of the roots and shoots were reduced by NaCl concentrations. Increases in the amount of hydrogen peroxide and malondialdehyde in seedlings and shoots were found. This may indicate the presence of oxidative stress due to NaCl toxicity.
Collections