Coridothymus capitatus (L). Reichb. uçucu yağının analizi, su ve etanol ekstraktlarının antioksidant aktivitelerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Artan dünya nüfusu ve şehirleşme oranı, endüstriyel kirlilikler, hazır gıdalaraartan ilgi, gıdaların uzun süre saklanabilmesi için kullanılan sentetik katkı maddelerikanser gibi hastalıkların oranında artışa neden olmaktadır. Gıdalarda yaygın olarakkullanılan antioksidantlardan BHA ve BHT'nin toksik oldukları bilinmektedir. Sonyıllarda kanser olaylarının artması ve bunun başlıca sentetik ürünlerin kullanımındankaynaklandığının yapılan çalışmalar ile ortaya konulması insanoğlunu doğal ürünlereyönelmeye zorlamaktadır.Bu çalışmada, Coridothymus capitatus bitkisinin toprak üstü kısımlarından eldeedilen uçucu yağ bileşenleri GC ve GC/MS sistemiyle analiz edildi 28 bileşenaydınlatıldı. Coridothymus capitatus uçucu yağında Karvakrol (%76,59), α-Fellandiren (%6,04), 1-Okten-3-ol (%5,13), β-karyofilen (%3,95) ve γ-Terpinen(%1,72), ana bileşenler olarak tespit edildi. Ayrıca, Coridothymus capitatusbitkisinin uçucu yağı ile farklı yükseklikten alınan iki numunenin su ve etil alkolözütlerinin antioksidant aktiviteleri çalışıldı. Antioksidant aktivite üç farklı metodlaaraştırıldı: β-karoten renk açılımı testi, 2,2-difenil-1- pikrilhidrazil (DPPH) radikalgiderimi ve toplam fenolik madde miktarı. β-karoten renk açılımı testinde en fazlaaktiviteyi 2. numuneden elde edilen su (%95,7) özütünün gösterdiği tespit edildi.DPPH serbest radikal giderim aktivitelerinde ise yine 2. numuneden elde edilenetanol (%90,7) özütü en yüksek sonucu verdi. Fenolik bileşik miktarı iki bitkinin desu özütlerinde yüksek bulundu.Anahtar Kelimeler: Coridothymus, Uçucu yağ, Antioksidant aktivite, β-Karoten,DPPH. Increasing world population and urbanisation, industrial pollution, increasing forfast-food, synthetic additivies used to keep food longer result in an increase indiseases such as canser. Widely used in foods, BHA and BHT are known to be toxic.Evidence obtained from the studies and showing that the main cause behind theincrease seen in canser cases is the use of synthetic matters obliges people to turninto naturel products.In this study, volatile oil compounds from the aerial parts of Coridothymuscapitatus (L.) Reichb. were analysed by a GC and GC/MS system, and total 28constituents were identified. The main components were characterized as carvacrol(%76,59), α-phellandrene (%6,04), 1-octen-3-ol (%5,13), β-caryophyllene (%3,95)and γ-terpinene (%1,72). In addition, the antioxidant properties of essential oil andwater and ethanol extracts from 2 samples which were collected different heightwere examined. The antioxidant activity was investigated with three differentmethods: β-carotene bleaching test, the 2,2?-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH)radical scavenging method and total phenolic content. β-carotene bleaching test, themost active species which were achieved by us were water extract from 2nd sample(%95,7). In DPPH free radical scavenging activities, 2nd sample of plants ethanolextract (%90,7) was showed high activity. The amount of phenolic compounds werefound high in two plants water exctracts.Key Words: Coridothymus, Essential oil, Antioxidant activity, β-Carotene, DPPH
Collections