Liliaceae familyasından Urginea maritima (L.) baker ve Colchicum balansae planchon türleri üzerinde fitokimyasal çalışmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yapmıs olduğumuz bu çalısmada, Urginea maritima ( L.) Baker veColchicum balansae Planchon türlerinin bazı fitokimyasal özellikleri arastırılmıstır.Bitkilerin soğan ve yapraklarının aseton, petroleum benzin, etanol ve metanol gibiçözücülerle elde edilen ekstrakların antioksidan aktiviteleri ve serbest radikal giderimaktiviteleri incelenmistir. Antioksidan aktivitenin belirlenmesinde DPPH' ve ß-karoten-linoleik asit yöntemi kullanılmıstır. Urginea maritima ( L.) Baker bitkisindeen yüksek antioksidan aktivite soğanından etanolle elde edilen ekstrakta (%72.67±0,5) Colchicum balansae Planchon bitkisinde en yüksek antioksidan aktivite iseyaprağından etanolle elde edilen ekstrakta (%64.00 ± 1,1) görülmüstür. Ekstraktlarınserbest radikal giderim aktiviteleri l,l-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH') serbest radikalikullanılarak belirlenmistir.Serbest radikal giderim aktiviteleri ise, BHT'nindeğerlerine (%91,12) yakın değerler göstermistir. Urginea maritima ( L.) Bakersoğanının metanollü ekstraktında (%66,89 ± 0,37), Colchicum balansae Planchonbitkisinin yaprağının petroleum benzinli ekstraktında (% 68,35 ± 0,29) olarakbelirlenmistir. Urginea maritima ( L.) Baker ve Colchicum balansae Planchonbitkilerinin soğan ve yapraklarında bulunan müsilaj, tanen, saponin, flavonoid vealkoloid içerikleri de belirlenmistir.Anahtar Kelimeler: Liliaceae, Fitokimyasal, Antioksidan aktivite, ß-Karoten,DPPH'. In this study, some phytochemical characteristics of the species of Urgineamaritima ( L.) Baker and Colchicum balansae Planchon have been investigated.Acetone, petroleum benzine, ethanol and methanol extracts of the bulbs and leaveshave been investigated for their antioxidant activityand free radical scavencingactivities.. During the determination of the antioxidant activity DPPH' and ß-caroten/Linoleic acid method have been used. Ethanol extract of bulbs of Urgineamaritima ( L.) Baker has shown the highest total antioxidant activity (%72.67 ± 0,5)and ethanol extract from the leaves of Colchicum balansae Planchon showed thehighest total antioxidant activity (%64.00 ± 1,1). We determined the free radicalscavenging activity of the extracts using the free radical 1,1- diphenil-2-picrylhydrazyl (DPPH'). Free radical scavencing activities have values which arevery close to those of BHT (% 91,12). Urginea maritima has been determined as(%66,89±0,37) in the methanol extracts of the (L.) Baker tuber.and in the extractionof the leaf of Colchicum balansae as (% 68,35 ± 0,29) .Musilaj, tanin, saponin,flavonoid and alkoloid contents of Urginea maritima ( L.) Baker ve Colchicumbalansae Planchon bulbs and leaves have been determined.Key words: Liliaceae, Phychemistry, Antioksidant activity, ß -Carotene, DPPH'.
Collections