Deli Halil Amphoraları ışığında geç antik dönem Akdeniz amphoraları
dc.contributor.advisor | Tülek, Füsun | |
dc.contributor.author | Keser, İsmail Habib | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:17:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:17:37Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-26 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/422933 | |
dc.description.abstract | Roma İmparatorluk Döneminde, Akdeniz Havzasında yaşanan ekonomik ve ticari canlılık Geç Antik Dönemde de devam etmiştir. Geç Antik Dönemde, rağbet gören başta şarap ve zeytinyağı olmak üzere kuru meyve, çerez, balık sosu gibi gıda ürünlerinin uzak mesafelere bozulmadan ve güvenli şekilde taşınabilmeleri için amphora üretiminde de artış yaşanmıştır. Özellikle Anadolu, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgelerinde bir dizi taşıma amphoraları üretilmiştir. Bu amphoralar genel olarak 'Geç Roma Amphoraları' olarak bilinirler.Günümüzde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda ele geçen bu taşıma amphoraları, Antik Dönemin ekonomik ve ticari yaşantısı ve kentler arası ilişkiler ile ilgili önemli bilgiler vermektedir. Bu çalışmanın kapsamında, Deli Halil antik kentinde yüzey araştırmalarında ele geçen seramik parçaları içerisinde amphora kırığı olabilecek 57 adet seramik parçası seçilmiştir. Çoğunluğu ağız kenarı olup birkaç parça da kulp kısmı bulunmaktadır. Söz konusu malzemeler kil, renk ve biçim yönünden incelenerek, olası amphora form ve tipolojileri tespit edilmeye çalışmıştır. Belirlenen amphora formlarından yola çıkarak, Deli Halil antik kentinin ticari ilişkileri ile ilgili bulgular edinilmesi hedeflenilmiştir. | |
dc.description.abstract | The economic and commercial liveliness during Roman Empire Era within the Mediterranean Basin continued throughout the Late Antique Period as well. Amphora production also increased during the Late Antique Period to export the most popular food products of the time safely and without spoiling them, at first wine and olive oil besides dry fruits, nuts, fish sauce, etc. Especially in Anatolia, Eastern Mediterranean and North Africa regions some certain type of amphorae began to be produced. These amphorae are commonly recognized as 'Late Roman Amphorae'.Those amphorae which are uncovered during archaeological excavations lately, deliver us important information regarding the economic and commercial life as well as relationship among the ancient settlements.Within the content of this study, some ceramic sherds found during the archaeological surveys at Deli Halil, are selected among which 57 pieces might be amphora sherds. Most of the pieces are rims and there are a few handle pieces. The possible amphora forms and typologies are tried to be identified by examining the research material considering the clay, the color and the form. Based on the identified amphora forms, it is aimed to find out the commercial relationship of the Deli Halil ancient city. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Arkeoloji | tr_TR |
dc.subject | Archeology | en_US |
dc.title | Deli Halil Amphoraları ışığında geç antik dönem Akdeniz amphoraları | |
dc.title.alternative | Late antique period Mediterranean amphoras in the light of Deli Halil Amphoras | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-26 | |
dc.contributor.department | Arkeoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cilicia | |
dc.identifier.yokid | 10285668 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 575704 | |
dc.description.pages | 235 | |
dc.publisher.discipline | Arkeoloji Bilim Dalı |