Japon balıklarının (Carrassius auratus L.) degişik yöntemlerle üretilmesi ve yavruların beslenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Japon balıklarının biri birinden seçkin ve gösterişli 14 varyetesi bulunmaktadır. Ancak ekonomik öneme sahip varyeteler havuzlarda üretilemediğinden akvaryumlarda kontrol altında üretilmeleri gerekir. Bu 3eçkin varyeteleri akvaryumlarda üretebilmek için özenli ve dikkatli bir çalışma söz konusudur. Ülkemizde büyük şehirlerde birkaç akvaryumcu dışında dışında japon balığı üretimi ile uğraşan yoktur ve üretilenler talebi karşılamamaktadır. Bu nedenle büyük bir kısmı yabancı ülkelerden ithal edilmekte vefiyatları oldukça artmaktadır. Bu çalışmanın amacı en iyi üretim metodunu ve en iyi ticari yemi belirlemektir. Bu amaçla çalışma, üretim ve yavruların beslenmesi olarak iki aşamada gerçekleştirildi. Japon balıklarının üretiminde orsada varyetesine ait olan 10 dişi ve 10 erkek olmak üzere 20 adet 2-4 yaşlarında anaç balıklar kullanıldı. Üretimde doğal ve yapay olmak üzere iki metod kullanıldı. Yavruların beslenmesinde ise 80 adet yavru ile protein miktarlan farklı 3 değişik yem (Tetra Pond, Powder Feed ve Alabalık yavru yemi) kullanılarak çalışıldı. Japon balıklarının doğal üretiminde sentetik materyallerden rafya ve lif kullanılmasının daha verimli olacağı görüldü. Üretimde, Temmuz ayında su sıcaklığının 24,7 °C olduğu zamanlarda en iyi sonucun alındığı belirlendi. Japon balığı beslenmesinde, Alabalık yavru yemi ile Powder Feed yemindeki protein miktarının yüksek olması nedeni ile bu iki yemden daha iyi verim alındığı görüldü. Ayrıca beslemede su sıcaklığının 20 °C nin üzerinde olması ve balıklara en az haftada bir kez canlı yem verilmesi gerektiği anlaşıldı. ANAHTAR KELİMELER : Japon balıkları (Carassiusauratus L.), Oranda, Üretim, Besleme. Thre are 14 varietes of Japanese fish with striking apperance. Since we are not able to breed economically important varieties in ponds they must breed in aquaria. To breed these outstanding varieties in aquaria great attention and careful work needed. There are few breeders in large cities in the country and their production does not meet the need. For this reason most of fish are imported from foreign countries and they are quite expensive. The aim of this sutdy to find out the best breeding method and the best commercial food. The study has been coducted at two levels : breeding and feeding. Ten female and 1 0 male of 2- 4 ages or&nds variety were used for natural and atificial spawning. Eighty young fish were fed with theree different feed (Tetra Pond, Powder Feed and Trout larvae feed). For natural spawning of Japanese fish raffia and fibre gave better result. The be3t result was taken at 24.7 °C during July. Because of high protein levels, Trout larvae feed and Powder Feed gave better result. For good growth rate water temperature must be above 20 °C and live food must be given at least once a week. KEY WORDS : Japanese fish (C. auratus L.), Oranda, Breeding, Feeding.
Collections