Aspir küspesi unu içerikli gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerine ilave edilen mikrobiyal fitaz enzimlerinin, balıkların büyüme performansı, yem değerlendirme ve vücut biyokimyasına etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Su ürünleri yetiştiricilik sektöründe, maliyeti ve verimi etkileyen en önemli unsur yemdir. Yemlerde istenilen düzeyde protein oranını sağlamak amacıyla farklı yem hammaddeleri kullanılmaktadır. Bunlardan biri de soya unu ya da soya küspesi unudur. Ülkemizde ise soya ununa alternatif olabilecek farklı bitkisel kaynaklı yem hammaddeleri de bulunmaktadır. Aspir küspesi buna örnek verilebilir. Bitkisel protein kaynağı olarak kullanılan soya unu, kanola unu, buğday gluteni içeren yemlere fitaz ilavesiyle alabalık, salmon, kanal yayın balığı, sazan ve tilapyada yemlerin protein sindirilebilirliğini arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, bitkisel protein kaynağı olarak soya küspesi yerine aspir küspesi kullanılması ve aspir küspesi içeren yemlere fitaz enzimi ilavesinin balıkların büyüme performansına etkileri araştırılmıştır. Hazırlanan rasyonlar aspir ve fitaz ilavesiz kontrol grubu (K), %10 soya küspesi yerine aspir küspesi (A1), %20 soya küspesi yerine aspir küspesi (A2), %10 soya küspesi yerine aspir küspesi ve 1000 U/kg mikrobiyal fitaz ilaveli rasyon (A10+F1) ve son olarak %20 soya küspesi yerine aspir küspesi ilave olarak 2000U/kg mikrobiyal fitaz (A20+F2) konularak elde edilmiştir. Denemede her yem grubu için 3 tekerrür uygulanmış ve her tekrarda ortalama ağırlıkları 12.57±3.05 g olan 15'er adet gökkuşağı alabalığı kullanılmıştır ve 60 gün süreyle balıklar beslenmiştir. Deneme sonunda, yemde soya küspesi yerine aspir küspesi kullanımının gökkuşağı alabalıklarında spesifik büyüme oranı (SBO) ve yem değerlendirme oranı (YDO) üzerine her hangi olumsuz etkisi olmadığı saptanmıştır. Deneme sonunda en yüksek canlı ağırlık artışı A20+F2 grubunda %127,07±7,73 bulunmuştur. Sonuç olarak; gökkuşağı alabalığı yeminde soya küspesi yerine %10'a kadar katılan aspir küspesinin, balıkların büyüme performansı, vücut kompozisyonu ve yem değerlendirmesi üzerine olumsuz bir etki yapmadan kullanılabileceği tespit edilmiştir. Rasyona soya küspesi yerine %20 aspir küspesi ve 2000 U/kg oranında fitaz enzimi grubunda balıkların büyüme performansı ve yem değerlendirmesi diğer gruplara göre daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Soya Küspesi, Aspir Küspesi, Fitaz Enzimi, Besleme, Sindirilebilirlik The most important factor affecting of the cost and efficiency in aquaculture sector is feed. Different feed ingredients are used in order to provide the desired level of protein content in the feed. One of them is soy flour or soybean meal flour. There are planted based feed ingredients to alternative soy flour in our country. One of these is the safflower oil cake. Increasing the digestibility of protein has been observed planted protein source used as soybean meal, canola meal, wheat gluten, including the addition of phytase enzyme to feed of trout, salmon, catfish, carp and tilapia. In this study, effects on growth performance as planted protein source replacing soybean meal to safflower oilcake and including safflower oilcake based feed adding phytase was studied. Prepared feed rations were obtained not including safflower and phytase(K), Safflower meal replacing 10% soybean meal (A1), Safflower meal substitute 20% soybean meal(A2), Safflower meal replacing 10% soybean meal and adding 1000U/kg phytase, % Safflower meal replacing 20% soybean meal and adding 2000U/kg phytase. In the experiment 3 replicates applied for each feed group and average weight is 12.57±3.05 g 15 fish used every replicates and rainbow trouts were fed for 60 days. At the end of the trial, had no negative effects dedected on Spesific Growth Rate (SGR) and Feed Conversion Rate (FCR) feed with rainbow trout replacing soybean meal to safflower oil cake. At the end of trial, the highest live weight gain found in group A20+F2 is %127,07±7,73. As a result; it has been dedected in this study using safflower oilcake replacing soybean meal up to %10 in the feed had no negative effects on fish growth performance, body composition and feed conversion rate. It has been observed that safflower meal replacing to 20% soybean meal and adding 2000 U/kg phytase group gave better growth performance and feed conversion ratio results than other trial groups.Keywords: Feeding, Phytase Enzymes, Rainbow Trout, Safflower Oilcake, Soybean Meal, Digestibility
Collections