Bodrum Yarımadası`ndaki bazı ağ kafes balık çiftliklerinin sucul çevreye olan etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Denizel ortamda ağ kafeslerde yapılan balık yetiştiriciliğinin sucul çevreye olan etkisi Bodrum Yarımadası'nda faaliyet gösteren bazı balık çiftliklerinde su kalitesi çalışmaları yapılarak değerlendirilmiştir. Aralık 2014-Ekim 2015 tarihleri arasında bir yıl boyunca iki ayda bir su örneklemesi yapılmıştır. Örnekleme noktası olarak belirlenmiş 5 istasyondan (yüzey ve 15 m derinlikten olmak üzere toplam 10 ölçüm noktası) su numuneleri alınmış ve bazı fiziko-kimyasal parametrelerin analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucu su örneklerinde; su sıcaklığı 16,10-24,00 oC; pH 7,91-8,50; çözünmüş oksijen 6,12-8,71 mgL-1; doymuş oksijen % 80,10-99,40; elektriksel iletkenlik 50124-54787 µScm-1; tuzluluk %o 33,13-36,95; askıda katı madde 0,40-59,40 mgL-1; toplam fosfor (PO43--P) ALA-0,015 mgL-1 fosfat (PO4) ALA-0,008 mgL-1; nitrit azotu (NO2--N) ALA-0,006 mgL-1; amonyum azotu (NH4+-N) 0,014-0,486 mgL-1; nitrat azotu (NO3--N) 0,030-0,839 mgL-1; BOİ5 1,35-2,90 mgL-1; Seki diski derinliği 3,50-6,50 m değerleri arasında değişim göstermiştir. İncelenen bu parametreler ağ kafes balık çiftliklerinin yönetimi ve sürdürülebilir akuakültür için çok önemlidir. Elde edilen bu su analiz sonuçlarına göre ağ kafes yetiştiriciliğinin yapıldığı su kolonunda su kalitesi kriteri ile anlamlı ama tehlikeli olmayan boyutlarda bir kirlilik gözlenmiştir. Impact of fish aquaculture in off-shore cages to the environment was evaluated by conducting some water quality studies in fish farms that are being operated in Bodrum Peninsula. Water sampling was carried on between December 2014 and October 2015 as one year period, once in two months. Samples were taken from (surface and 15 m depth, with total 10 points) in five defined stations and physico-chemical parameters were analyzed. The analysis of the samples revealed that water temperature of the sample is in the range of 16,10-24,00 oC; pH 7,91- 8,50; dissolved oxygen 6,12-8,71 mgL-1; saturated oxygen 80,10-99,40 %; electrical conductivity 50124-54787µScm-1; salinity 33,13-36,95 %0; solid suspended matter 0,40-59,40 mgL-1; phosphate (PO4) BDL-0,008 mgL-1; total phosphorus (PO43--P) BDL-0,015 mgL-1; nitrite nitrogen (NO2--N) BDL-0,006 mgL-1; ammonium nitrogen (NH4+-N) 0,014-0,486 mgL-1; nitrate nitrogen (NO3--N) 0,030-0,839 mgL-1; BOD5 1,35-2,90 mgL-1; secchi disk depth 3,50-6,50 m. These investigated parameters are very important for management and sustainable of cage fish aquaculture. There was significant but non-hazardous pollution observed from the water quality analyzes of the water column of the aquaculture area.
Collections