Show simple item record

dc.contributor.advisorKoç, Banu
dc.contributor.authorAkkaya, Ayşenur
dc.date.accessioned2020-12-29T13:09:08Z
dc.date.available2020-12-29T13:09:08Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/420231
dc.description.abstractBaklava dünyada bilinen, sevilen ve yapılan bir hamur tatlısıdır. Duyusal kalitenin ön planda olduğu gıda sektöründe baklavanın duyusal algıdaki kalitesinin arttırılması ancak işletmelerin kaliteli malzeme kullanması ve profesyonel ustaların ürettiği baklavalar ile mümkün olmaktadır. Gaziantep baklavasının tüm Türkiye'ye ve dünyaya ulaşımının taze bir şekilde sağlanabilmesi için baklavanın dondurularak gönderilmesi ve tüketicinin veya işletmenin bulunduğu yerde sadece dondurulmuş baklavayı tekrar fırınlayarak tüketime sunması, baklavanın taze tüketimi için bir çözüm olarak görülmektedir. Bu çalışmada, şerbeti eklenmemiş ve şerbeti eklenmiş baklavanın dondurularak depolanması, depolanma süresince duyusal kalite özelliklerinin lezzet ve görünüş özellikleri açısından değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Baklavalar, Gaziantep'te faaliyet gösteren bir baklava işletmesinden temin edilmiştir. Dondurma ve depolama işlemi yine aynı işletmede gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda dondurulmuş örneklerin duyusal kalite özellikleri üzerine depolama süresinin etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05).Anahtar Kelimeler: Baklava, Dondurulmuş Baklava, Duyusal Analiz
dc.description.abstractBaklava is a pastry dessert that is known, made and loved in world. Increasing the quality on sensory perception of baklava in the food sector, where the sensory qualities are front-line, is only possible with managements using quality materials and the baklavas produced by professional masters. It is seen as a solution for the fresh consumption of baklava by freezing and sending baklava to ensure that fresh Gaziantep baklavas can be reached all over Turkey and the world and to re-baking the baklava only the frozen where the consumer or management is present. In this study, it was aimed to determine freeze storage of baklava added and sliced lozenge, change of sensory quality characteristics in terms of taste and appearance characteristics during storage. Baklavas were provided from a baklava management operating in Gaziantep. The freezing and storage process was also carried out in the same management. As a result of study, it was determined that the effect of storage period on sensory quality characteristics of frozen specimens was statistically significant (p<0.05).Keywords: Baklava, Frozen Baklava, Sensory Analysisen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleDepolama işleminin baklavanın duyusal kalitesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of storage process on sensory quality of baklava
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDesserts
dc.subject.ytmFrozen foods
dc.subject.ytmGastroenterostomy
dc.subject.ytmCryopreservation
dc.subject.ytmSensory evaluation
dc.subject.ytmQuality
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmBaklava
dc.subject.ytmStorage systems
dc.subject.ytmStorage conditions
dc.identifier.yokid10145309
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid469159
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess