DL-alfa-lipoik asit, L-askorbik asit-6-palmitat ve balık yağının streptozotocin uygulanan ratların serum ve doku lipidleri üzerindeki etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DL-a-LİPOİK ASİT, L-ASKORBİK ASİT - 6 -PALMİTAT VE BALIK YAĞININ STREPTOZOTOCİN UYGULANAN KATLARIN SERUM VE DOKU LİPİDLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Mehmet YILDIRIM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 77 Bu çalışmada, a-lipoik asit (ALA), vitamin C-6-palmitat (VC6P), balık yağı ve kombinasyonlarının iyileştirici etkileri streptozotocin (stz) ile diyabet hale getirilen ratların bazı dokularında incelendi. Ratlar, kontrol, ALA, AA6P, balık yağı ve kombinasyon olmak üzere gruplara ayrıldı. Kontrol grubu dışındaki ratlara 45 mg/kg stz enjekte edilerek diyabet oluşumu sağlandı. Diabet oluşumundan sonra ALA, AA6P, balık yağı ve kombinasyonları intraperitoneal olarak 8 hafta süre ile enjekde edildi. Uygulama süresi sonunda ratların kan ve doku örnekleri alındı ve -25 °C'de muhafaza edildi. Biyokimyasal analiz sonuçlarına göre, eritrositlerdeki MDA miktarı diabet, balık yağı ve kombinasyon gruplarında arttığı, GSH'ın ise diabet, ALA,VC6P gruplarında azaldığı saptandı. Plazmadaki lipid miktarı VC6P grubu dışındaki gruplarda arttığı halde, eritrositlerde kontrol grubu dışındaki gruplarda yükseldiği saptandı. Karaciğerde lipid miktarının diabet ve ALA gruplarında arttığı belirlendi. Böbrekte lipid miktarının ALA.VC6P gruplarında, beyinde ise ALA,VC6P ve kombinasyon gruplarında arttığı tespit edildi Gaz kromatografi analiz sonuçlarına göre, eritrositler ile diğer dokularda, palmitik (15:0), stearik (18:0), oleik (18:1), linoleik (18:2), araşidonik (20:4) ve dokasahcksacnoik (22:6) asitlerin bulunduğu saptandı. Eritrositlerde 16:0'ın diyabet grubunda, 18: Tin ALA ve VC6P gruplarında, 18:2'nin diyabet, ALA ve VC6P gruplarında, 20:4'ün kombinasyon grubunda arttığı saptandı. Karaciğerde 18:1 'in oranı kontrol grubuna göre diğer gruplarda arttığı halde, 18:2'nin azaldığı belirlendi. 20:4'ün kombinasyon grubunda, 22:6'nın diyabet, VC6P, balık yağı ve kombinasyon gruplarında arttığı tespit edildi. Kas dokusunda, 18:l'in ALA ve balık yağı gruplarında arttığı halde, diğer gruplarda azaldığı belirlendi. 20:4 diyabet, VC6P ve kombinasyon gruplarında, 22:6'nın VC6P grubunda arttığı belirlendi. Böbrek de 16:0 kombinasyon grubunda, 18:1 'in ALA, balık yağı ve kombinasyon gruplarında arttığı saptandı. 18:2 kombinasyon grubunda belirgin düzeyde azaldığı halde, balık yağı grubunda önemli düzeyde arttığı saptandı. 20:4 balık yağı grubunda kısmen arttığı halde diğer gruplarda azaldığı belirlendi. 22:6 diyabet ve balık yağı gruplarında arttığı saptandı. Beyinde 16:0 ALA grubunda belirgin düzeyde arttığı, 18:1 'in diyabet ve kombinasyon grubunda önemli düzeyde azaldığı saptandı. 20:4 diyabet, ALA ve VC6P gruplarda arttığı halde balık yağı ve kombinasyon gruplarında azaldığı belirlendi 22:6'nın oranı ise kontrol grubu dışındaki gruplarda azaldığı belirlendi. Araştırma sonuçlarımız iyi kontrol edilen tip-1 diyabetlerin dokularındaki lipid bileşenler üzerinde antioksidan maddeler ile birlikte uygulanan n-3 yağ asitlerinin iyileştirici etkilerini ortaya çıkarmıştır Anahtar kelimeler : Askorbik asit-6-palmitat (VC6P), a-Lipoik asit (ALA), balık yağı, Streptozotocin, Diyabet, Lipid ve yağ asitleri SUMMARY MASTER THESIS THE EFFECTS OF DL-<x-LIPOIC ACIT L-ASCORBIC ACID -6-PALMİTAT AND FISH OIL ON LIPID COMPOSITION OF SERA AND TISSUES INDUCED STPETOZOTOCIN IN DIABETIC RATS Mehmet YILDIRIM Firat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biologv 2001, Page: 77 In this study, the effects of cc-Lipoic acid (ALA), vitamin C-6-palmitat (VC6P), fish oil and their combinations were examined in some tissues of streptozotocin (stz) induced diabetes rats. Rats were dived to groups such as control, ALA, VC6P, fish oil and their combination. Except for the control group to other groups were injected 45 mg/kg stz for diabetes formation After the formation of diabetes, ALA, AA6P fish oil and their combinations were injected intraperitoncally for eight weeks. In the end of experiment, the samples of blood and tissues rats were harvested and were stored in -25 °C According to biochemical analysis results, MDA level in erythrocytes increased diabetes, fish oil and combination groups, in contrast GSH level decreased in ALA,VC6P and diabetes groups. The lipid level in plasma and erythrocytes was higher in supplementation groups than control. The lipid level in liver was high in diabetic and ALA groups, its level in kidney tissues in ALA and VC6P groups. According to gas chromatography analysis results, it was found that the parly acids such as palmitic (16:0) stearic (18:0), linolcic (18:2), arachidonic (20:4) and docosahcxaenoic (22:6) acids in erythrocytes and other tissues. In erythrocytes, the level of 16:0 increased in diabetes group, the level of 18:1 in ALA and VC6P groups, the level of 18:2 in diabet, ALA and VC6P groups, and the level of 20:4 in combination group. In liver, while the proportion of 18:1 increased supplemented groups according to control, the level of 18:2 decreased in the same groups. It was determined that the level of 20:4 increased in combination group and the level of 22:6 in diabetes, VC6P, fish oil and combination groups. In muscle tissue, while the 18:1 increased in ALA and fish oil groups, its level decreased in other groups. The level of 20:4 increased in diabetes, VC6P and combination groups, and 22:6 in VC6P group. In kidney, the level of 16:0 increased in combination, and the level of 18:1 in ALA, fish oil and combination groups. The level of 18:2 decreased in combination group, but its level increased in fish oil. The level of 20:4 increased partly in fish oil, but its level decreased in other groups. In brain, while the level of 16:0 increased in ALA, the level of 18:1 decreased in diabetes and combination groups. While the level of 20:4 increased in diabetic, ALA and VC6P groups, its level decreased in fish oil and combination groups. The proportion of 22:6 was lover in supplemented groups than control. Our results show that the n-3 fatty acids with together antioxidants have improvement effects on the lipid composition of tissues in well controlled tip-1 diabetes Key words: Ascorbic acid-6-palmitate (VC6P), Lipoic acid, fish oil, Streptozotocin, Diabetes, Lipid and fatty acids
Collections