Proje temelli ekolojik beslenme eğitiminin ortaokul öğrencilerinin besin seçimlerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, proje temelli ekolojik beslenme eğitiminin ortaokul öğrencilerinin besin seçimlerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Muğla ili Aksaz Turgut Reis Ortaokulu'nda 6/A sınıfında öğrenim görmekte olan 26 öğrenci oluşturmuştur.Çalışmada, deneysel yöntemlerden `Tek Grup Ön Test Son Test` deneysel modeli kullanılmıştır. Çalışmanın nicel verileri, `Beslenme Tutum Ölçeği`, `Beslenme Bilgi Düzeyi Testi` ve `Beslenme Eğilimi Anketi` ile toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri araştırmacı notları, gözlem formları ve çalışma kağıtları ile toplanmıştır. Nicel veriler için SPSS 21 programıyla, t testi analizi yapılmıştır. Nitel veriler ise tematik analiziyle çözümlenmiş, araştırma problemleri temel alınarak elde edilen bulgular tanımlanmış, yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, proje temelli ekolojik beslenme etkinliklerinin hassas tüketici olarak kabul edilen ortaokul öğrencilerinin gıda tedarik sistemini tanımalarını üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışmanın, yaygın beslenme alışkanlıklarının çok yönlü etkilerini fark etmeleri ve bundan sakınmaları konusunda farkındalık yarattığı belirlenmiştir. This study aims to determine the effect of ecological nutrition education on secondary school students' food preferences. Participants of this study are 26 students of class 6-A in Aksaz Turgutreis Secondary School in Mugla.The study was designed by experimental model. A single-group, pre-test/post-test research model was employed in the study. Qualitive data was collected using `Nutrition Attitude Scale`, `Nutrition Knowledge Level Scale` and `Nutrition Trends Survey`. Quantitative data was collected using researcher notes, observation notes and worksheets. The quantitative data was analysed using T-test on SPSS 21 package program. The qualitative data was analysed with thematic analysis , findings basially obtained from research problems were definied and interpreted. Findings indicate that project based learning activities helped secondary school students who are seen as the most affected consumers to recognize food supply system. The results also point out that the study helped the participants to recognize the multipal effects of common nutrition habits and raised awareness of avoiding from the results of bad nutrion habits.
Collections