Etnik gıdaya yönelik tutum ile kültürleşme, kültürel açıklık ve neofobi`nin ilişkisi: Samsun Gürcü mutfağı örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, etnik kimlik, etnik gıda, kültürleşmenin, kültürel açıklığın ve gıda neofobinin ve etnik gıdaya karşı tutumun ikincil verilerle teorik olarak açıklanması ve yapılan istatistiksel analizlerle farklı kültürleşme, kültürel açıklık ve gıda neofobi düzeylerine sahip kişilerin Gürcü mutfağına karşı tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Samsun ilinin Çarşamba, Terme ve Salıpazarı ilçesinde yaşayan ve daha önce en az bir kez Gürcü mutfağına ait bir yemeği deneyimlemiş olan 402 kişiye anket uygulanarak araştırma verileri toplanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklere ilişkin geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, `yüzde`, `frekans`, `bağımsız örneklemler için t testi`, `Anova` `Tukey testi (HSD)` ve `korelasyon` analizlerinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak kültürleşme ve kültürel açıklığın etnik gıdaya karşı tutumla arasındaki ilişki doğrulanmıştır. Daha fazla kültürleşmiş ve kültürel açıklığa sahip bireyler Gürcü mutfağına karşı olumlu görüş bildirmişlerdir. Kişilerin Gıda Neofobisi puanlarıyla etnik gıdaya yönelik tutum arasındaki ilişki doğrulanamamıştır. Gıda neofobisi ile gıdaya yönelik tutum arasındaki ilişki doğrulanamamıştır. Katılımcıların yüksek Gıda Neofobisi puanı sergilemelerine karşın Gürcü mutfağına yönelik görüşleri olumlu yönde olmuştur. In this study, it is aimed to reveal the relationship between different culturalization, cultural openness and food neophobia levels relating Georgian cuisine and with secondary data and statistical analyzes, explain the theoretical identity of ethnic identity, ethnic food, culturalization, cultural openness, food neophobia and ethnic food. In this context, a questionnaire was applied to 402 people who lived in Çarşamba, Terme and Salıpazarı in Samsun province and the person had at least once eaten a Georgian meal. Validity and reliability analyzes of the scales used in the study were performed. In the analysis of the obtained data, `percentage`, `frequency`, t test for independent samples, Anova `Tukey test (HSD) and` correlation `analyzes were used. As a result, the relationship between acculturation and attitude towards ethnic food was confirmed. Individuals who are more cultured and culturally open have expressed a positive opinion on Georgian cuisine. , The relationship between food neophobia scores of individuals and attitude towards ethnic food could not be confirmed. Although the participants exhibited a high food neophobia score, their views on Georgian cuisine were positive.
Collections