Mersin`de yenilebilir otlar ve kullanım alanları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İnsanlığın var olduğu günden itibaren temel besin maddeleri içerisinde bitkiler önemli bir yer tutmaktadır. Günümüz beslenmesinde de bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olduğu diyetlerin sağlık açısından faydalı olduğu yapılan birçok çalışma da belirtilmektedir. İnsan sağlığını tehdit eden kanser, kolesterol diyabet gibi oksidatif stres kökenli hastalıkların önlenmesinde bitkilerin içerdiği antioksidanlar önemli rol oynamaktadır. Türkiye, bulunduğu coğrafyanın özelliği ile zengin bir bitki çeşitliliğine sahiptir. Doğada kendiliğinden yetişen ve kültüre alınmadan gıda olarak tüketilen bitkiler '' yenilebilir yabani bitkiler'' olarak nitelendirilmekte ve yenilebilir otların tüketimi genellikle kırsal kesimde yaşayan yöre halkı ile sınırlı kalmaktadır. Farklı bölgelerde farklı isimlerle adlandırılan yabani otların kullanım şekilleri, pişirme metotları ve sunum şekilleri de bulunduğu bölgeye göre şekillenmekte ve farklılıklar göstermektedir. Sağlık açısından çok önemli bir yere sahip olan yabani bitkilerin tüketiminin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, kültürel mirasımızın nesilden nesile aktarılması ve yerel gastronomi turizmine katkı sağlaması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışma ile Mersin yöresinde tüketilen yenilebilir otlar, semt pazarları ve ilçe köylerden yerel halk ile görüşmeler yapılarak tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda 33 adet yenilebilir ot tespit edilmiştir. Bu otların çiğ ve pişmiş olarak salata, sulu yemek, börek vb. ne şekilde tüketildikleri tespit edilerek bu bilgiler doğrultusunda reçeteler hazırlanmış ve elde edilen otlardan yemekler yapılarak fotoğraflandırılmıştır. Plants inside the basic nutrients has played a really important role since the beginning of human history. It has been reported in many researches that is beneficial for health to feed with plant-derived nutrients now a days. Antioxidants, that are the plants contain phyto chemicals, play a really important role in prevention of oxidative stresss can dalous diseases such as cancer, cholesterol, diabetes which threat the human life. There are rich diversity of plants in Tukey because of the geographical location. The plants which grow in nature and have been cultivated without being cultured described as `edible plants`, are the most herbaceous characters of these plants, sometimes the abuse of edible herbs are spread by the means of trees, culturels, contacts, presentation of goods to the public markets, but sometimes is limited by the region. It is important in terms of spreading and sustaining the consumption of wild plants that have a very important place in terms of health, transferring our cultural heritage from generation to generation and contributing to local gastronomy tourism. In this study, the edible herbs were determined by interviewing with the local people and bazaars in Mersin. At the end of the investigation, collected 33 types of herbs. These herbs are raw and cooked as salads, meals, pies etc., the recipes were prepared in accordance with this informations obtained from herbs were photographed by dishes.
Collections