Yöresel yiyecek ve içeceklerin gastronomi turizmine etkileri: Gökçeada örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yapılan çalışmada yöresel yiyecek ve içeceklerin Gökçeada gastronomi turizmine etkilerini belirlemek, bu lezzetlerin önemini ortaya çıkarmak ve unutulmasını önlemek için kayıt altına almak amaçlanmıştır. Gökçeada'nın araştırma sahası olarak tercih edilmesinin sebepleri; Türkiye'nin en büyük adası olma özelliğinin yanı sıra ana karadan kopuk olması ve çeşitli etnik kültürlerin bir arada yaşaması sonucu zengin bir mutfağa sahip olduğu varsayımıdır. Yapılan araştırma nitel bir çalışma özelliğine sahiptir. Veri toplamak amacıyla yöresel reçeteleri kayıt altına almak için yerel halktan 35 kişi ile, yöresel lezzetlerin bölgenin gastronomi turizmine etkilerini belirleyebilmek için alandaki yiyecek-içecek ile ilişkili olan işletmelerden; işletme sahibi ve işletme personeli olmak üzere 24 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda 52 adet yöresel yiyecek ve içecek reçetesine ulaşılmıştır. Reçetelerin yörenin gastronomi turizmine yapmış olduğu katkılara ilişkin elde edilen bulgulara göre menülerde en çok tercih edilen yemeğin `Şaraplı Ahtapot` yemeği olduğu görülmüştür. Diğer yöresel reçetelere menülerde daha az yer verilmesinin sebebi olarak; işletme sahiplerinin yöre mutfağı hakkında yeterince bilgi sahibi olmaması, mevsimine göre yiyecek ve içeceklerin hammaddelerine ulaşılamaması, zaman ve işletme maliyetlerinin yetersiz olması gösterilmiştir. Gökçeada gastronomi turizminin geliştirilebilmesi için bölgede yöresel mutfak çalışmalarına yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenmesi, yöreye ait yemek ve içeceklerin tanıtımı amacıyla çeşitli gastronomi festivalleri ile etkinliklerinin düzenlenmesi ve yöresel mutfağa ait Ar-Ge çalışmalarının düzenlenmesi önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Yöresel Yiyecek ve İçecek, Yöresel Mutfak, Gastronomi Turizmi, Gökçeada The aim of this study is to determine the effects of local foods and drinks of Gökçeada on gastronomy tourism, to figure out the importance of these tastes and to record them not to be forgotten. Why Gökçeada has been preferred as a research area is that it is the biggest island of Turkey, it is separated from the mainland and it has a rich food culture because various ethninal cultures have lived together so far. The research performed has a qualitative characteristics. In order to collect data, 35 persons from the local residents have been interviewed to record the local recipes and 24 persons, business owners and workers, from the businesses related with food and drinks in the area have been interviewed to be able to determine the effects of local tastes on the gastronomy tourism of the region. 52 local food and drink recipes have been reached at the end of the research. It has been found that the most preferred meal in the menus is 'Octopus with Wine' according to the findings gained related with the contributions of the recipes on the gastronomy tourism of the region. Why the other recipes have taken place less on the menus is that business owners do not have enough knowledge about local foods, raw materials of the foods and drinks can not be reached in their seasons and insufficient time and business costs. In order to develop Gökçeada gastronomy tourism; it is suggested that educational activities related with local food studies should be arranged, various gastronomy festivals and activities should be arranged to familiarize the local foods and drinks and R&D studies related with local foods should be arranged.Keywords: Local Food and Drink, Local Kitchen, Gastronomy Tourism, Gökçeada
Collections