Obez olan tip 2 diyabetli hastalarda izlem sıklığının beslenme durumları ve kan şeker düzeylerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Obezite, dünyadaki hızlı prevalans artışı ve beraberinde getirdiği hastalık riskleri nedeniyle güncelliğini korumakta olan bir konudur. Obezite tek başına ciddi bir hastalık olmakla birlikte, insülin direnci ve Tip 2 diyabet gibi birçok hastalığın da patogenezinde rol almaktadır. Ayda bir (normal) izlemle iki haftada bir (sık) izlemin hastaların AKŞ?leri ve vücut ağırlıklarına etkisini incelemek amacıyla yapılan bu çalışma 23.03.2011? 30.06.2012 tarihleri arasında Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği?ne başvuran obez Tip 2 diyabetli 60 hasta geliş sırasına göre 2 gruba ayrılarak 30 hasta ayda bir (normal), 30 hasta iki haftada bir (sık) kontrollere çağrıldı. Bu kontrollerde beslenme durumları değerlendirildi, antropometrik ölçümler ve kan şekeri ölçümleri yapıldı ve durumlarına uygun eğitimler verildi ve diyet listeleri oluşturuldu. Takip edilen hastaların parametreleri 6 ay sonra izlem sıklıklarına göre değerlendirildi. Diyabetin önemine ilişkin bilgi durumları ve kan şekerinin düşüp yada yükseldiğini fark etme sadece 2.grupta istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdi. Günlük öğün sayısı ortalaması izlem sonrası her iki grupta da anlamlı bir şekilde arttı (p<0,05). Açlık süresi ve ekmek tüketimi de her iki grupta da anlamlı bir şekilde azaldı (p<0,05). Bununla birlikte bu değişkenlerde değişim miktarları açısından 2 grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,005). Besin tüketim sıklıklarına bakıldığında izlem sonrasında uzak durulması gereken besinleri tüketenlerin oranının 2.gruptaki diyabet hastaları arasında daha çok azaldığı görüldü. İzlemler sonrası antropometrik parametrelerde ve Hba1c düzeylerinde her iki grupta anlamlı azalma görüldü (p<0,005). Her iki grupta da önerilen diyetlerin ve verilen eğitimlerin hastaların kilo kayıplarını, yaşam tarzı değişikliklerini zaman içinde olumlu yönde etkilediği görüldü. Çalışmamız sonucunda obezitede ve tip 2 diyabette tıbbi beslenme tedavisinin etkili ve kaliteli eğitim verildiğinde hastanın bilgisini ve kan değerlerini, izlem sıklığına bağlı olmaksızın, olumlu yönde değiştirebileceği sonucuna varılmıştır. Obesity is an actual issue due to growing prevelance and comorbities. Obesity alone is not only serious disease, but it also takes role in pathogenesis of many diseases such as insulin resistance and type 2 diabetes. This study aimed to research the effects of frequent follows-ups on blood sugar and body weights. It was conducted between 03.23.2011- 06.30.2012 in Gaziantep 25 Aralık State Hospital. Sixty obese patients with type 2 Diabetes who have attended to the order of arrival: 30 patients were monitored once a month (normal), 30 patients called controls were monitored bi-weekly (often). In follow-ups; nutritional status of the patients were assessed, anthropometric measurements and blood glucose levels were measured and they were trained according to their situation and diet lists were prepared for each patient. The parameters of the patients are evaluated according to the frequency of follow-up 6 months later. The knowledge status of the importance of diabetes and realising either blood glucose decreases or increases showed statistically significant increase only in the 2nd group. The average number of meals per day significantly increased in both groups after the follow-ups (p<0,05). Fasting period and bread consumption is also significantly decreased in both groups (p<0,05). Howewer, there was no statistically significant difference in these variables in terms of amount of the change between 2 groups (p>0,005). As for food consumption frequency,of foods that should be avoided were significantly decreased in second group (monitored bi-weekly). After follow-ups, significant reduction in anthropometric parameters and Hba1c levels was seen in both groups (p<0,05). In both groups, it was seen that the recommended diets and education were positively influenced the weight loss and life style. In consequence of the study, it is concluded that in obesity and Type 2 diabetes, the medical nutrition therapy can change positively the knowledge and blood glucose levels of the patients, regardless of the frequency of follow up, when an efficient and qualified education is given.
Collections