Unlu mamül makineleri üreten fabrika çalışanlarında el ağrısı, üst ekstremite fonksiyonelliği ve kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma unlu mamül makineleri üreten fabrika çalışanlarında el ağrısı, üst ekstremite fonksiyonelliği ve kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışma toplamda 51 unlu mamül makinesi üreten birey arasında yapıldı. Çalışmaya alınan tüm bireylerin ayrıntılı demografik verileri kaydedildi. El ve el bileği için ağrı sorgulaması için Vizüel Analog Skalası (VAS), el fonksiyonları için Jebsen el fonksiyon testi (JEFT), üst ekstremite fonksiyonelliği için Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) el, kol ve omuz fonksiyonel değerlendirme anketi ve genel kas iskelet sistemi ağrısı değerlendirmek için Cornell Kas İskelet Sistemi Değerlendirme anketi uygulandı. Çalışmamızın sonuçları; çalışmamızda yer alan fabrika çalışanlarının çalışma yılları ile istirahat halindeki VAS, aktivite sırasındaki VAS ve DASH anket sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu (p>0.05). Çalışanlarının çalışma yılları ile Jebsen el Fonksiyon Testlerinin alt ölçekleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmiştir (p<0.05) Çalışma yıllarına göre Cornell (MDQ) anketinin parametrelerinden `sağ alt bacak` bölgesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmiştir (p<0.05). Çalıştıkları bölümlere göre Cornell anketindeki vücut bölgeleri değerlerinden, sol omuz bölgesindeki ağrı skorları istatistiksel olarak anlamlı derecede farklıdır (p<0.05). Fabrika çalışanlarında sol elin, çalışılan yıl sayısı arttıkça daha hızlandığı sonucuna vardık. Fabrikadaki çalışma yılı azaldığında sol alt bacak ağrısının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Fabrikada çalışılan bölümler ile sol omuz bölgesindeki ağrı anlamlı derecede birbirinden farklı, sağ omuza göre de yüksektir. Bu ağrıların daha aza indirilmesi için gerekli egzersizler önerilmiştir. This study was conducted to evaluate hand pain, upper extremity functioning and musculoskeletal discomfort in factory workers producing bakery products. The study was conducted among a total of 51 workers who produce bakery products. Detailed demographic data were recorded for all the subjects who were employed. (VAS), Jessel hand function test (JHFT) for hand functions, DASH hand, arm and shoulder functional assessment questionnaire for upper extremity functioning, and general musculoskeletal system pain questionnaire for hand and wrist pain interrogation Cornell Musculoskeletal System Assessment Questionnaire was applied. The results of our work; There was no statistically significant difference between the working years of the workers in our study and VAS at rest, VAS and DASH survey results (p> 0.05). A statistically significant difference was found between the working years of the factory employees and the subscales of the Jebsen Hand Function Tests (p< 0.05). A statistically significant difference was found in the `right lower leg` area of the Cornell (MDQ) questionnaire according to the study years (p< 0.05). Pain scores in the left shoulder region were statistically significant (p<0.05) in the body regions of the Cornell questionnaire. According to the working parts, the pain of the left shoulder is significantly different from each other and higher than the right shoulder. In the factory employees, the left hand was faster as the number of years worked increased. It has been determined that the lower left leg pain is greater when the working years in the plant decline. Pain at the plant and pain in the left shoulder region are significantly different from each other at the level of the right shoulder. The necessary exercises have been proposed to further reduce these aches.
Collections