Pastörize sütlerde ghrelin hormonu ve bazı antioksidanların zamana bağlı olarak incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Süt ve süt ürünleri canlıların beslenmesinde en önemli gıda maddelerinin başında yer almaktadır. Bu çalışmada hem paket sütlerin raf ömrüne bağlı olarak, hemde taze çiğ süt ile kaynatılmış sütlerde antioksidan vitaminler (A, E ve C) ve ghrelin hormonu miktarlarındaki değişimleri belirlemek amacıyla, piyasada yaygın olarak tüketilen beş markaya ait sütler tercih edildi. Bu sütlerin üretim tarihinden itibaren 1'er aylık peryotlarla toplam 6 aylık süre için toplandı. Daha sonra A, E ve C vitamini ile açile ve desaçile ghrelin miktarları HPLC ile analiz edildi.Sütlerin üretimin 1. ayında en yüksek A, E, C vitamini ile açile ve desaçile ghrelin miktarları sırası ile 1,87±0,25 µg/mL; 1,79±1,23 µg/mL; 23,66±2,25 µg/mL; 5,84±0,56 pg/mL; 220,27±1,64 pg/mL olduğu belirlendi.Aynı şekilde sütlerin üretimin 6. ayında en düşük A, E, C vitamini ile açile ve desaçile ghrelin miktarları sırası ile 0,33±0,13 µg/mL; 0,48±0,03 µg/mL; 13,05±1,38 µg/mL; 0,84±0,14 pg/mL; 193,28±1,86 pg/mL olduğu gözlendi.Taze çiğ sütün A, E, C vitamini ile açile ve desaçile ghrelin miktarları sırası ile 1,54±0,38 µg/mL; 3,58±0,76 µg/mL; 14,13±1,34 µg/mL; 5,06±0,86 pg/mL; 226,11±9,09 pg/mL iken, taze kaynatılmış sütteki miktarlarının ise 0,97±0,12 µg/mL; 2,92±0,71 µg/mL; 6,88±1,13 µg/mL; 1,80±0,37 pg/mL; 101,95±6,19 pg/mL olduğu belirlendi.Bütün markaların paket sütlerindeki antioksidan vitaminler (A, E ve C) ile açile ve desaçile ghrelin hormonunun da her iki formunun da miktarlarının raf ömrüne bağlı olarak azaldığı belirlendi. Taze sütün vitamin ve ghrelin miktarları bakımında paket sütlere göre azda olsa yüksek olduğu, kaynatılmış sütlerde ise bu değerlerin daha düşük olduğu gözlendi.Anahtar Kelimeler: Süt, Ghrelin hormonu, A vitamini, E vitamini, C vitamini Investigation of Some Antioxidants and Ghreline Amount in Pasteurized Milk Based on Time DependencyMilk and milk products are the most important food items for feeding of the living. In this study, five common different brands were analyzed and were investigated packeged milk depending on the shelf life, both fresh uncooked milk and boiled milk the amount of change of antioxidant vitamins and hormone ghreline. This milks were collected for a total period of 6 months with one-month periods beginning from date of manufacture. Later, amounts of A, E and C vitamins with acylated and desacylated forms of ghreline hormone were analyzed with HPLC.The packaged milks were determined the highest amounts of A, E and C vitamins with acylated and desacylated forms of ghreline hormone respectively 1,87±0,25 µg/mL; 1,79±1,23 µg/mL; 23,66±2,25 µg/mL; 5,84±0,56 pg/mL; 220,27±1,64 pg/mL in the first month of production. In the same way, that milks were observed the lowest amounts of A, E and C vitamins with acylated and desacylated forms of ghreline hormone respectively 1,87±0,25 µg/mL; 1,79±1,23 µg/mL; 23,66±2,25 µg/mL; 5,84±0,56 pg/mL; 220,27±1,64 pg/mL in the sixth month of production.The fresh uncooked milks were determined the amounts of A, E and C vitamins with acylated and desacylated forms of ghreline hormone respectively 1,54±0,38 µg/mL; 3,58±0,76 µg/mL; 14,13±1,34 µg/mL; 5,06±0,86 pg/mL; 226,11±9,09 pg/mL while the boiled milks were determined respectively 0,97±0,12 µg/mL; 2,92±0,71 µg/mL; 6,88±1,13 µg/mL; 1,80±0,37 pg/mL; 101,95±6,19 pg/mL.In the packaged milks of all brands were determined to decrease over time amounts of A, E and C vitamins with acylated and desacylated forms of ghreline hormone depending on the shelf life of milk. It was observed that the fresh uncooked milks had higher amounts than the packaged milks in terms of the vitamin and ghreline hormone, while the the boiled milks had lower amounts.Key Words : Milk, Ghreline hormone, Vitamin A, Vitamin E, Vitamin C
Collections