Gastrointestinal sistem ameliyatlarından önce hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve bu konuda hemşirelerin görüşleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Gastrointestinal Sistem Ameliyatlarından Önce Hastaların Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi Ve Bu Konuda Hemşirelerin Görüşleri AMAÇ: Bu araştırma, gastrointestinal sistem ameliyatlarından önce hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesinde hemşirelerin görüşlerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. ARAŞTIRMANIN TÜRÜ: Araştırma tanımlayıcı bir çalışmadır. YÖNTEM: Araştırma örneklemini; 24 Mart-30 Haziran 2003 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniğine gastrointestinal sistem ameliyatı için kabul edilmiş, Sübjektif Global Değerlendirmenin ve antropometrik ölçümlerin yapılabilmesi için yatağa bağımlı olmayan, iletişim kurulabilen, beslenme öyküsü hakkında bilgi verebilen, araştırmaya katılmayı kabul eden 57 hasta ve bu hastalara bakım veren Genel Cerrahi Kliniğinde çalışan 8 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada; araştırmacı tarafından oluşturulan, beslenme öyküsü, beslenme yolu, antropometrik ve biyokimyasal ölçümlerden oluşan Nütrisyonel Değerlendirme formu ve Detsky tarafından geliştirilen Sübjektif Global Değerlendirme formu kullanılmıştır. Hemşirelerin görüşlerinin belirlenmesi için yan yapılandırılmış, soruların yer aldığı görüşme yapılmıştır. Hastalardan veriler, araştırmacı tarafından; fizik muayene ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayarda yapılmıştır. Verilerin analizinde; yüzdelik hesaplama, Kruskal Wallis, ki kare testi, ve Spearman korelasyonu kullanılmıştır. BULGULAR VE SONUÇLAR: Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre, gastrointestinal sistem ameliyatlarından önce hastalarda malnütrisyon oranı yüksektir. SGD ile antropometrik ve biyokimyasal değerlendirme yöntemleri arasında istatistiksel olarak önemli derecede bir ilişki bulunmuştur. Hemşireler, hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtmelerine rağmen, hastaların beslenme durumunu yeterince değerlendirmemektedirler. Anahtar Kelimeler: Beslenme durumunun değerlendirilmesi, sübjektif global değerlendirme, gastrointestinal sistem ameliyatları, hemşirelerin görüşleri. IV ABSTRACT PATIENTS' NUTRITIONAL ASSESSMENT BEFORE GASTROINTESTINAL SURGERY AND THE IDEAS OF NURSES IN THIS CASE AIM: The aim of the study was to identify patient's nutritional assessment before gastrointestinal surgery and the ideas of nurses about patient nutritional assessment. THE TYPE OF RESEARCH: The research is descriptive. METHOD: The sample consisted of 57 patient were at general surgery service in Kocaeli University between 24 March-30 June 2003, not be bedridden, open to cooperation, give information about nutritional condition, accept participating this research and 8 nurses have been studying at general surgery service. In this study researcher developed assessment form which includes general information about patients, nutritional history, nutritional line, anthropometric, biochemical measurements and Detsky's subjective global assessment form were used. Data was collected by researcher using physical examination and interviews. Semi structure interview was performed to identify the ideas of nurses. In the analysis of research data percentage calculation, Kruskal Wallis, chi square test and Spearman correlation were used. RESULT AND CONCLUSIONS: According to research results, the level of malnutrition is high before gastrointestinal surgery. Correlation between subjective global assessment, anthropometric and biochemical measurements was significant. Although nurses expressed nutritional assessment of patients must be evaluated, they haven't enough evaluated patients of nutritional status. Key Words: The assessment of nutritional status, subjective global assessment, gastrointestinal surgery, the ideas of nurses about nutritional assessment.
Collections