Show simple item record

dc.contributor.advisorCiğerci, İbrahim Hakkı
dc.contributor.authorSaraç, Melike
dc.date.accessioned2020-12-03T11:46:47Z
dc.date.available2020-12-03T11:46:47Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/41254
dc.description.abstractGenom, DNA hasarına neden olan bir çok farklı etkene maruz kalır. Canlılar genetik materyallerini, bu etkenlerin oluşturduğu hasarlara karşı korumak amacıyla DNA tamir mekanizması içerirler. DNA hasarı ile DNA tamir kapasitesi denge halindedir. Bu dengenin bozulması durumunda, DNA'da meydana gelen hasar; genetik kararsızlığa, kontrollü hücre ölümüne veya kansere giden hastalıklara neden olmaktadır. Çalışmada haploit Saccharomyces cerevisiae suşunda H2O2`nin indüklediği oksidatif DNA hasarına karşı çörek otu (ÇO) sulu ekstresinin ve çörek otunun etken maddelerinden timokinonun (TQ) koruyucu ve tamir indüksiyon etkileri alkali tek hücre jel elektroforezi (comet assay) kullanılarak yapıldı. ÇO sulu ekstresinin 1/10,1/20,1/40 ve 1/80 dilüsyonları ile muamelesi S. cerevisiae hücrelerinde DNA hasarını azalttı. Böylece H2O2 tarafından oluşturulan DNA hasarına karşı hücresel koruma gösterdi. Ancak tamir indüksiyon etkisinin yeterli olmadığı görüldü. Buna ek olarak, 100 µg/ml ve 50 µg/ml konsantrasyonlarındaki TQ`nun DNA hasarına karşı koruyucu ve tamir indüksiyon etkisi olduğu bulundu.
dc.description.abstractGenome is under attack of multiple factors which lead to DNA damage. Organisms have DNA repair mechanisms to protect their genetic material from damages caused by multiple factors. There is a balance between DNA damage and DNA repair. If this balance failed and DNA damage increase, it can be resulted in genetic instability, apoptosis and many of cancer types. In this work evaluated the effect of aqueous black cumin extract and Thymoquinone (TQ) of the active ingredient which is one of CO for its protecting and DNA damage induction against oxidative damage to DNA in haploid Saccharomyces cerevisiae strain. S. cerevisiae cells to H2O2 induced DNA damage in cell culture and against the COE `TQ` s the protective effects of induction and repair of alkaline single cell gel electrophoresis (comet assay) was used. Pre-treatments with CO aqueous extract reduced DNA damage at the dilutions 1/10, 1/20, 1/40 and 1/80. Thus, CO aqueous extract showed cellular protection against DNA damage produced by H2O2. However, repairing mechanism was not good enough. In addition, 100 µg/ml and 50 µg/ml concentrations of TQ 'had both repairing and protective effect on DNA damage induced by H2O2.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleNigella sativa sulu ekstresi ile dna hasarının önlenmesi ve dna tamir indüksiyonunun değerlendirilmesi
dc.title.alternativePrevention of dna damage and evaluation of dna repair induction by aqueous extract of Nigella sativa
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmComet assay
dc.subject.ytmDNA damage
dc.subject.ytmDNA repair
dc.subject.ytmDNA repair test
dc.subject.ytmThymoquinone
dc.subject.ytmSaccharomyces cerevisiae
dc.identifier.yokid438437
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid325456
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess