Üç yaş ve üstündeki atopik dermatitli çocukların demografik özellikleri ve besin alerjisi duyarlılığının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Üç yaş ve üzerinde atopik dermatit (AD) tanısı alan hasta grubunda AD'in besin alerjisi ile ilişkisini yaş, cinsiyet, ilk şikayetlerinin ne zaman başladığı, eşlik eden semptom varlığı, eşlik eden atopi varlığı, ailesel atopi varlığı, total immunglobülin E (IgE) ve eozinofil düzeyleri, inhalen ve gıda prik testleri, SCORAD indeks kriterleri verileri ışığında araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji Polikliniği'ne, 2011-1017 yılları arasında getirilen başvuru yaşı 3 yaş ve üzerinde olan atopik dermatit tanısı alan 120 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Değişkenlerimiz arasında hastanın yaşı, cinsiyeti, başvuru yaşı, şikayetlerin başlangıç yaşı, aile öyküsü, astım varlığı, alerjik rinit varlığı, prik testlerin sonuçları, SCORAD indeksi ve indeksin içerdiği parametreler yer aldı. Araştırmada elde edilen veriler Statistical Package for Social Science (SPSS) 20.0 veri tabanına aktarılmış ve analiz yapılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlı farklılığın göstergesi olarak p<0.05 seviyesi kabul edilmiştir.Bulgular: Çalışmamızdaki atopik dermatit tanılı 120 hastanın 56'sı (%46,7) kız, 64'ü (%53,3) erkek hastalardan oluşmaktaydı. Hastaların semptom başlama yaşı 47,23±46,106 ay olarak saptandı. AD'li hastaların 61'inde (%50,8) aile öyküsü pozitif, bunların 21'inde (%17,5) ailede atopik dermatit varlığı pozitif saptandı. AD tanısı alan 120 hastanın AD şiddetleri SCORAD endeksi sınıflamasına göre 113 (%94,2) hastanın hafif-orta; 7 (%5,8) hastanın ağır olarak saptandı. 120 AD vakasının 57'sine (%47,5) gıda prik test yapıldı, 6'sında (%10,5) pozitif sonuç elde edildi. Gıda prik test pozitifliği saptanan 6 vaka tekrar detaylı incelendi. Yumurta duyarlılığı olan üç AD olgusunda ve süt ve yumurta duyarlılığı olan bir AD olgusunda besin ile ilişkili atopik dermatit alevlenmesinin olmadığı saptandı. Fındık ve fıstık prik test pozitif saptanan 2 vakada ise besin ile ilişkili atopik dermatit alevlenmesinin olduğu saptandı. Gıda prik test pozitifliği olan olguların beşinde (%83,3) ek rinit ve/veya astım birlikteliği olduğu tespit edildi Sonuç ve Öneriler: Bizim çalışmamızın sonuçları, üç yaş ve üstü AD'li olguların hikayesinde gıda ile ilişkili AD alevlenmesi bulunması durumunda gıda prik testinin yapılmasını, bu öyküyü vermeyen hastalarda rutinde gıda prik testi yapılmasının gerekli olmadığını düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, SCORAD indeks, prik test İNGİLİZCE ÖZETObjective: The aim of this study was to determine the age, sex, initial complaints of the patients diagnosed with AD between the ages of 3 and over, who were admitted to our Pediatric Allergy and Immunology Department of Kocaeli University Medical Faculty Hospital between 2011-2017. Presence of familial atopy, total IgE and eosinophil levels, inhaled and food prick tests, SCORAD index criteria in the light of the data of AD for this age group investigated the relationship with food allergy.Materials and Methods: The medical records of 120 patients with AD admitted to the Pediatric Allergy and Immunology Outpatient Clinic of KOU Medical Faculty between 2011-1017 were reviewed retrospectively. Our variables included age, gender, age at presentation, age at onset of complaints, family history, presence of asthma, presence of allergic rhinitis, results of prick tests, SCORAD index, and parameters included in the index. The data obtained in the study were transferred to Statistical Package for Social Science (SPSS) 20.0 database and analyzed. P <0.05 was accepted as an indicator of statistically significant difference.Results: Of the 120 patients with AD, 56 (46.7%) were female and 64 (53.3%) were male. The age at onset of symptoms was 47.23 ± 46.106 months. In 61 (50.8%) of the patients, family history was positive and in 21 (17.5%) of them the family was positive for AD. AD severities of 120 patients with AD were classified as mild to moderate in 113 (94.2%) patients according to the SCORAD index classification; 7 (5.8%) patients were found to be severe. Food prick test was performed in 57 (47.5%) of the 120 AD cases and a positive result was obtained in 6 (10.5%). Six cases with food prick test positivity were examined again in detail. There was no exacerbation of food-related AD in three AD patients with egg sensitivity and in a case with milk and egg sensitivity. Nutritional and AD exacerbation was found in 2 cases with peanut prick test. Five (83.3%) patients with food prick test positivity were found to have additional rhinitis and / or asthma.Conclusion and Recommendations: The results of our study show that in the history of AD patients aged 3 years and older, the question of whether there is an exacerbation of food-related AD, if there is food prick test, if not, it is not necessary to perform prik test in routine.Keywords: Atopic dermatitis, SCORAD index, prick test
Collections