Süt ve daimi diş minelerine uygulanan farklı periodontal polisaj tekniklerinin post operatif eksternal renklenme üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETSüt ve Daimi Diş Minelerine Uygulanan Farklı Periodontal Polisaj TekniklerininPost Operatif Eksternal Renklenme Üzerine Etkilerinin DeğerlendirilmesiAmaç: Bu çalışmanın amacı, süt ve daimi diş minelerine uygulanan üç farklıperiodontal polisaj tekniğinin, post operatif eksternal renklenmeler üzerine etkilerininincelenmesidir.Materyal ve Metot: 30 daimi 30 süt dişinden oluşan iki ana gruptaki dişler,uygulanacak üç farklı polisaj tekniğine göre 6 gruba ayrıldı. Numunelerin vestibül yüzeyimedian düzlem esas alınarak deney ve kontrol şeklinde iki yüzey olarak değerlendirildi.Bu 6 grupta deney yüzeylerine seçilen polisaj işlemleri uygulandıktan sonra numunelerrenklendirme protokolüne tabi tutuldu. Renklendirici ajan olarak Türk kahvesi kullanıldı.Çalışmamızın renklendirme protokolünde pelikıl tabakası oluşturmak amacıylakullanılan sütün renklenmeye olan etkisinin incelenebilmesi için ilave bir deney düzeneğioluşturuldu. Bu çalışmada ise her biri 10 adet daimi diş içeren deney ve kontrol gruplarıoluşturuldu; kontrol grubundaki dişler standart renklendirme protokolümüzden farklıolarak süt yerine distile su içerisinde bekletilirken deney grubu standart renklendirmeprotokolüne tabi tutuldu. Numunelerin başlangıç, polisaj ve renklendirme sonrası renkölçümleri spektrofotometre cihazı kullanılarak yapıldı ve renk değişiklikleri hesaplandı.İstatistiksel analiz için SPSS programı kullanıldı.Bulgular: Lastikle polisaj yapılan süt dişi grubundaki, başlangıç aşamasındakideney ve kontrol yüzeyleri arasında hesaplanan renk farklılığı (ΔE) değerleri ilerenklendirme işlemi sonrası hesaplanan renk farklılığı değerleri arasında anlamlı farklılıkbulundu.(p<0,05) Gruplar arası değerlendirme bulgularına göre lastikle polisaj yapılansüt ve daimi diş gruplarında deney yüzeylerinin yeniden renklenmesinin, air polisajyapılan gruplara göre daha fazla olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulundu.(p<0,05) Sütile pelikil tabakası oluşturulan grupla kontrol grubu arasında çok ileri düzeyde anlamlıilişki bulunmuştur.(p˂0,001)Sonuç: Pelikıl tabakası mevcudiyetinde renklenmenin daha fazla olduğusonucuna varılmıştır. Polisaj yöntemlerinin post operatif eksternal renklenmeler üzerineolan etkilerinin lastik, fırça ve air polisaj şeklinde sıralandığı tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Air polisaj, eksternal renklenme, fırça, lastik, polisaj, pelikıl,süt ABSTRACTEvaluation of Effects on Post Operative Eksternal Staining of DifferentPeriodontal Polishing Techniques Applied to the Enamels of Primary andPermanent TeethAim: The aim of this study was to investigate the effects of three differentperiodontal polishing techniques on postoperative external coloration.Material Method: The teeth in two main experimental groups consisting of 30permanent 30 primary teeth were divided into 6 groups according to three differentpolishing techniques. The vestibule surface of the samples was evaluated as two surfacesas experimental and control based on the median plane. In these 6 groups, the sampleswere subjected to the coloring protocol after the polishing procedures were applied to theexperimental surfaces. Turkish coffee was used as a coloring agent. In our study, anadditional experimental setup was created in order to examine the effect of the milk usedin the coloring protocol on the coloration of the milk used to form the pellic layer. In thisstudy, experimental and control groups were formed, each containing 10 permanent teeth;the teeth in the control group were kept in distilled water instead of milk, as opposed toour standard staining protocol, the experimental group was subjected to the standardstaining protocol. Color measurements were made by spectrophotometer and colorchanges were calculated after the start, polishing and coloring of the samples. SPSSprogram was used for statistical analysis.Results: A significant difference was found between the color difference (ΔE)values between the experimental and control surfaces at the initial stage and the colordifference values calculated after coloring.(p<0,05) According to the results of theintergroup evaluation, it was found that the coloration of the experimental surfaces in themilk and permanent tooth groups that were polished with rubber was higher than that ofthe air polished groups.(p<0,05) There was a very significant relationship between milkand pelikil layer and control group.(p˂0,001)Conclusion: It was concluded that the coloration was more present in the presenceof the pellicle layer. It has been determined that the effects of polishing methods on postoperative external colorings are classified as rubber, brush and air polishing.Key Words: Air polishing, bristle brush, external staining, rubber cup, milk,polishing, pellicle
Collections