İvesi, ost-friz x ivesi (F1) melez kuzularda bazı verim özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
83 6. ÖZET Bu araştırma, İvesi, Ost - Friz x İvesi (Fi) melezi kuzularda büyüme, yaşama gücü, besi performansı, kesim ve karkas özellikleri ile vücut ölçülerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, süt emme döneminde 23 baş İvesi, 23 baş Ost-Friz x İvesi (Fi) melezi kuzudan, süt kesiminden sonraki besi döneminde 7 baş İvesi, 9 baş Ost-Friz x İvesi (Fi) melezi erkek kuzudan, kesim ve karkas özellikleri için ise 7 baş İvesi, 6 baş Ost-Friz x İvesi (Fi) melez erkek kuzudan elde edilmiştir. Kuzuların doğum, 15, 30, 45, 60, 75, 90 ve 105. gün ağırlıklarına genotip, cinsiyet, doğum tipi ve ana yaşı gibi faktörlerin etkileri en küçük kareler metodu ile, vücut ölçüleri bakımından gruplar arası karşılaştırılması t testi ile yapılmıştır. İvesi, Ost -Friz x İvesi (Fi) melezi kuzularda sırasıyla ortalama doğum ağırlığı, 4.15 ve 4.64 kg, sütten kesim ağırlığı (105 gün yaşı) 15.39 ve 18.31 kg, doğumdan itibaren süt kesimine kadar günlük canlı ağırlık artışı 105.86, 128.43 g ve süt kesimine kadarki dönemde yaşama gücü %82.61 ve %86.96 olmuştur. Kuzular yaklaşık 20 kg canlı ağırlıkta besiye alınmış ve 45 kg'a kadar beslenmişlerdir. Bu dönemdeki günlük ortalama canlı ağırlık artışı, ivesi kuzularda 225.22 g, Ost-Friz x İvesi (Fi) melez kuzularda 222.68 g. bulunmuştur. Aynı dönemde 1 kg canlı ağırlık artışı için konsantre yem ve kuru yonca tüketimi sıra ile 5.98 ve 3.73 kg; 5.15 ve 3.33 kg olarak hesaplanmıştır. Kuzular yaklaşık 45 kg kesim ağırlığında kesilerek kesim ve karkas özellikleri incelenmiştir. İvesi, Ost-Friz x İvesi (Fi) melezi kuzularda sırasıyla soğuk karkas ağırlığı 21.80 ve 20.93 kg, karkas randımanı % 48.31 ve %44.79, kuyruk yağı oranı % 1 1.60 ve %1.72, but oranı % 31.04 ve %30.79, 1 yaş vücut uzunluğu 63.40 ve 73.90 cm, göğüs çevresi 98.20 ve 104.20 cm, cidago yüksekliği 60.10 ve 66.50 cm, MLD kesit alanı 19.08 ve 16.08 cm2, sırt yağı kalınlığı 16.35 ve 6.1 mm (P<0.001) olmuştur. 84 7. SUMMARY This study was undertaken to investigate the growth, survival ability, fattening, carcass characteristics and body size of the Ivesi, Ost-Friz x Ivesi (Fi) crosssbred lambs. The data were obtained from 23 Ivesi, 23 Ost-Friz x Ivesi (Fi) crossbred lambs in suckling period, and also from 7 Ivesi, 9 Ost-Friz x Ivesi (Fi) crossbred ram lamb in fattening period in this study. The data regarding carcass characteristics were obtained from 7 Ivesi, 6 Ost -Friz x Ivesi (Fi) crossbred ram lambs. The effects of genotype, sex, type of parturition and mother age on the weight of the lambs at parturition and the day 15, 30, 45, 60, 75, 90 and 105 were analysed by the Least Squares Method, and test was utilised to compare the body size between the groups. The average birth wieght was 4.15 and 4.65 kg, the weaning weight (105th day of age) 15.39 and 18.31 kg, the daily live weight gain from birth to the weaning was 105.86 and 128.43 g and the survival ability at weaning was 82.61% and 86.96% in the Ivesi and Ost - Friz x Ivesi (Fi) crossbred lambs, respectively. The lambs were chosen at the weight of 20 kg and fattened until they reached 45 kg. During this period, daily live weight gain was 225.22 and 222.68 g in the Ivesi and Ost-Friz x Ivesi (Fi) crossbred lambs, respectively. At the same period, consumption of concentrated fed and alfalfa hay for 1 kg body weight gain was 5.98 and 3.73; 5.15 and 3.33 kg, respectively. All lambs were slaughtered at the weight of 45 kg, and the characteristics of the carcass were examined. Cold carcass weight (21.80 and 20.93), carcass dressing percentage (48.31% and 44.79), percentage tail fat (11.60% and 1.72%), percentage loin (31.04% and 30.79%), body length at one year of age (63.40 and 73.90 cm), thorax (chest) depth (98.20 and 104.20 cm), rump region (60.10 and 66.50 cm), eye muscle (ELD) area (19.08 and 16.08 cm2) and backfat thickness (19.08 and 16.08 cm2, P<0.001) were recorded in the Ivesi and Ost-Friz x Ivesi (Fi) crossbred lambs, respectively.
Collections