Elazığ ili arıcılığının genel yapısı ve üretim özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-32- 7. ÖZET Elazığ ili arıcılığının yapısal özelliklerini ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı bir anket değerlendirme araştırması gerçekleştirilmiştir. Arıcılık konusunda çeşidi bilgileri içeren çoktan seçmeli veya açık uçlu soruların sorulduğu bir anket formu hazırlanmıştır. Anket; özellikle arıcılığın bilinçli olarak yapıldığı ve çeşitli kuruluşların projelerle desteklediği üreticilerle yapılmıştır. Toplam 350 tane anket formu dağıtılmış ve bu anket formundan 308 tane üreticiden cevap alınmıştır. Yapılan değerlendirmeye göre; Elazığ'daki üreticilerin % 61'nin hiç okumamış ve ilkokul mezunu olduğu, % lS'nin arıcılığı meslek olarak yaptığı, % 68.8 'nin son on yıldır arıcılık yaptığı, % 71.4'nün on koloniden az sayıda arıcılığa başladığı, % 63.6'sının kolonilerini piyasadan temin ettiği, % 65. 5 'nin balı petekli olarak pazarladığı, % 80.5 'nin kooperatife üye olmadığı, % 58.4'nün iki yılda bir ana arı değiştirdiği, % 67 'sinin an hastalıklarım tanıdıkları, % 82.4'nün koloni kaydı tutmadıkları, % 84.4'nün aile içi iş gücünden faydalandığı, % 81.8'nin banka kredilerine başvurmadığı, % 66.2'sinin ilgili yayınlan takip etmediği, % 45.5'nin göçer analık yaptığı tesbit edilmiştir. Araştırmaya alınan anaların son beş yılda ortalama 55.88 koloni sayısı ile toplam 702.24 kg bal üretimi ve 16.60 kg koloni basma bal verimi elde ettikleri görülmüştür. Genelde bu araştırma ile Elazığ'ın analık potansiyeli, anaların teknik bilgi düzeyleri ve an yetiştiriciliğinde karşılaşüklan sorunlar ortaya konulmuştur. Bu araştırma sonuçlarının ışığı altında alınacak gerekli önlemlerle an yetiştiriciliği bölge halkına ve ülke ekonomisine önemli katkı getirecek bir düzeye ulaştırılmaya çalışılmalıdır. -33- 8. ABSTRACT A descriptive questionnaire survey was carried out to investigate the structual features of apiculture in Elazığ. A guestionnaire form iqncluding open and categorical (closed) questions about apiculture was prepared. Target population was mainly consisted of producers that either had projects sponsored by some companies or were doing apiculture consciously. A total number of 350 questionnaire forms were distributed and 308 of the producers responded to the questionnaire. In the assessment of the result; 61 % of the producers in Elazığ were either illiterate or primary school graduates, 15 % were doing apiculture as profession, 68.8 % of the respondents were keeping the bees since the last year, 71.4 % reported that they started beekkeping with less than 10 colonies, 63.6 % bought in the colonies, 65.5 % marketed honey as honeycomb, 80.5 % were not member of caoperative, 58.4 % replaced the queen bee in every two year, 67 % reported that they records, 84.4 % were using the members of the family in order to carry out the work,81.8 % did not apply to a bank for credit, 66.2 % were determined not to follow up apiculture-related publications and 45.5 % were doing nomadic apiculturing. The beekeepers inluded in the study were observed to have on average of 55.88 colony numbers, a total of 702.24 kg honey production and 16.60 kg honey yield/colony in the lasot 5 years. In general, this survey provided information on the apiculture potential of Elazığ, technical knowledge levels of beekeepers and problems associated with beekeeping. In the light of the survey results, beekeeping may become beneficial for both people in the region and for the country's economy, provided thak all necessary cautions are taken. tC. YÜKSEKÖ?RETİM KURDLe
Collections