2,3,7,8-TCDD`nin ratlarda bağışıklık sistemi üzerine olan etkileri ve bu Etkilerin Curcumin tarafından engellenmesinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
2,3,7,8-TCDD'nin, ratlarda bağışıklık sistemi üzerine olan olumsuz etkileri ile bu etkilerin curcumin tarafından hangi oranda engellenebileceğinin araştırıldığı bu çalışmada, 128 adet 250-300 gr ağırlığında, 3-4 aylık Wistar albino ırkı dişi rat kullanıldı. Deney ve kontrol gruplarındaki ratlara, 2 µg/kg 2,3,7,8-TCDD ile 100 mg/kg dozunda curcumin mısır yağı içinde çözdürülerek, ağız yoluyla verildi. Deney hayvanlarından çalışmanın 15, 30, 45 ve 60. günlerinde serum örnekleri alındı ve bu örneklerde, sitokin, immunoglobulin ve kompleman düzeyleri ELİSA yöntemiyle belirlendi. Yapılan analizler sonucunda; 2,3,7,8-TCDD tarafından bağışıklık sistemininin hücresel ve humoral düzeyde, istatistiksel olarak önemli (P<0.05) düzeyde baskılandığı, bunun yanında 2,3,7,8-TCDD ile birlikte curcumin verilen gruplarda; dioksin bileşiklerinin neden olduğu immun sistem baskılanmasının önemli oranda engellendiği tespit edildi.Sonuç olarak; günümüzde farklı kaynaklardan çevreye yayılan ve buna bağlı olarak hem bitkisel hem de hayvansal kökenli gıdalarda biriken dioksinli bileşiklerin, neden olacağı bağışıklık sistemi zayıflamasının, bazı bitkilerin yapısında bulunan curcumin ile önemli oranda engellenebileceği belirlenmiştir. In this study, the negative effect of 2,3,7,8-TCDD on the immune system of rats and the preventive effects of curcumin were examined. For this purpose, 128 Wistar albino rats with 250-300 gr body weight and 3-4 months old, were used. The 2 µg/kg dose of 2,3,7,8-TCDD together with 100 mg/kg doses of curcumin were dissolved in corn oil and orally given to both experimental and control group rats. The serum samples were taken from rats at days 15, 30, 45 and 60 of the study and analyzed for the determination of cytokine, immunoglobulin and complement levels in serum by ELISA test. At the end of analysis, it was found that 2,3,7,8-TCDD pressured the immune system at humoral and cellular levels at a statistically significant level (P<0.05). Additionally, the immune system pressure caused by dioxin compounds was prevented considerably in the presence of curcumin together with 2,3,7,8-TCDD.In conclusion, it was found that the weakening of immune system caused by dioxin compounds accumulated in both vegetal and animal foods as a result of effluvia from different sources could be prevented considerable by curcumine found in some plants.
Collections