Show simple item record

dc.contributor.advisorYücel, Nurcan
dc.contributor.authorGündüz, Koray
dc.date.accessioned2020-12-29T11:41:53Z
dc.date.available2020-12-29T11:41:53Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-06-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/404271
dc.description.abstractGünümüzde teknolojinin gelişmesiyle tüketicilerin ihtiyaçlarında, isteklerinde ve arzularında da değişimler yaşandığı görülmüştür. Yaşanan bu değişimler sonucunda tüketicilerin daha iyi tanınması, isteklerinin ve arzularının belirlenmesi amacıyla kullanılan geleneksel yöntemlerin yetersiz olduğu düşüncesi ortaya çıkmıştır. Bu sebeple, tüketicilerin ihtiyaçlarının belirlenmesinde yeni bir pazarlama anlayışı olan ve yeni çalışma alanı bulan Nöropazarlama araştırmaları önemli olmuştur.Araştırmada; çikolata markalarının farkındalıkları EEG Analiz Yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma, 30 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Gönüllü katılımcılara 5 farklı markanın çikolataları tattırılmış ve eş zamanlı olarak Nöropazarlama yöntemlerinden biri olan EEG Analiz Yöntemi ile katılımcıların beyin aktivasyonları kaydedilmiştir. Katılımcıların çikolata markalarını tanıma durumları ile EEG Analiz yöntemi sonuçları karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara bakıldığında; gönüllü katılımcıların tüketmiş olduğu çikolata markasına yönelik tahminleri ile EEG Analiz Yöntemi verileri karşılaştırıldığında farklı sonuçlar tespit edilmiştir.
dc.description.abstractNowadays, with the development of technology, it has been seen that there are changes in consumer needs, desires and wishes. As a result of these changes, it has emerged that the better recognition of consumers, the traditional methods used to determine their wishes and desires are inadequate. For this reason, neuromarketing studies have emerged that have found a new marketing understanding and a new field of study in determining the needs of consumers.In the study; awareness of chocolate brands was examined using the EEG Analysis Method. The research was conducted with 30 volunteer participants. Volunteer participants were tasted of chocolate from 5 different brands and brain activations of the participants were recorded simultaneously with the EEG Analysis Method, which is one of the neuromarketing methods. Participants' recognition of chocolate brands and EEG Analysis method results were compared. According to the findings obtained; different results were found when comparing the EEG Analysis Method data with the estimates for the chocolate brand that the volunteer participants consumed.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleÇikolata markalarının farkındalığının EEG analiz yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of the awareness of chocolate brands by using EEG analysis method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-08
dc.contributor.departmentGirişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNeuromarketing
dc.subject.ytmElectroencephalography
dc.subject.ytmBrand
dc.subject.ytmChocolate
dc.subject.ytmBrand awareness
dc.identifier.yokid10198278
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityFIRAT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid512543
dc.description.pages140
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess