Karma yeme iki farklı metot ile korunan esansiyel yağ karışımı ilavesinin kronik gürültüye maruz bırakılan yumurtacı bıldırcınlarda performans ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, kronik gürültüye maruz bırakılan yumurtacı bıldırcınlarda (Coturnix coturnix Japonica); temel karma yeme ilave edilen bitkisel yağ karışımının (portakal kabuğu yağı + defne yaprağı yağı + kekik yağı) performans parametreleri, yumurta kalitesi, bazı kan parametreleri, antioksidan parametreler ve besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine olan etkilerini belirlemek üzere yürütülmüştür. Araştırmada; her grupta 25 adet olmak üzere toplam 100 adet yumurtacı bıldırcın kullanılmıştır. Grupların her biri 5 adet yumurtacı bıldırcın içeren 5 alt gruba ayrılmıştır. Hayvanlara günde 8 saat süre ile 100 dB şiddetinde gürültü, 56 gün boyunca uygulanmıştır. Araştırma grupları; gürültü uygulanmayıp karma yeme sadece zeolit katılan Negatif Kontrol (NK) grubu, gürültü uygulanıp karma yeme sadece zeolit katılan Pozitif Kontrol (PK) grubu, gürültü uygulanıp karma yeme zeolit ile stabil hale getirilen 400 ppm dozunda bitkisel yağ karışımı ilave edilen Zeolit grubu ve gürültü uygulanıp karma yeme mikrokapsulasyon ile stabil hale getirilen 400 ppm dozunda bitkisel yağ karışımı ilave edilen Kapsül grubu şeklinde oluşturulmuştur. Canlı ağırlık, yumurta ağırlığı ve yem tüketimi bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak bir farklılığın olmadığı (P>0.05), ancak en iyi yemden yararlanma oranı (P<0.001) ile en yüksek yumurta veriminin kapsül grubunda olduğu belirlenmiştir (P<0.01). Yumurta kalite kriterlerinden, ak yüksekliği (P<0.001), ak uzunluğu (P<0.001) ve haugh birimi (P<0.01) bitkisel yağ karışımı ilave edilen gruplarda kontrol gruplarından istatistiksel olarak daha yüksek, kabuk ağırlığının (P<0.01) ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir. En düşük yumurta eni ve sarı yüksekliği zeolit grubunda belirlenirken (P<0.001), en düşük kabuk oranı (P<0.01) ise pozitif kontrol grubunda tespit edilmiştir. Denemede glikoz düzeyi bakımından negatif kontrol grubu ile pozitif kontrol grubu ve zeolit grupları arasında istatistiksel olarak bir farklılık belirlenirken (P<0.05), stresin etkisi ile yükselen glikoz ve kolesterol düzeyleri kapsül grubunda bir miktar düşmüştür. Kolesterol düzeyi bakımından negatif kontrol grubu pozitif kontrol grubundan istatistiksel olarak farklı bulunmuş (P<0.05), gürültü stresinin etkisi ile yükselen kolesterol düzeyi bitkisel yağ ilave edilen gruplarda azalmıştır. Trigliserit düzeyi üzerine bitkisel yağ karışımının olumlu yönde etkisi olmuş, trigliserit seviyesi bu gruplarda kontrol gruplarından daha düşük olarak belirlenmiştir (P<0.05). Toplam protein düzeyi üzerine ne gürültü stresinin nede kullanılan bitkisel yağın bir etkisi olmamıştır (P>0.05). Karma yemin kuru madde (P<0.05) ve ham yağ (P<0.001) sindirilme dereceleri bakımından en düşük değerler pozitif kontrol grubunda tespit edilirken, ham protein sindirilme derecesi bitkisel yağ ilave edilen gruplarda kontrol gruplarından daha yüksek düzeyde belirlenmiştir (P<0.01). Plazma malondialdehit (MDA) düzeyi bakımından negatif kontrol grubu ile pozitif kontrol grupları arasında farklılık belirlenirken (P<0.05), bitkisel yağ ilave edilen gruplar ile her iki kontrol grubu arasında bir farklılık şekillenmemiştir. En yüksek plazma katalaz düzeyi kapsül grubunda tespit edilmiştir (P<0.05). En düşük karaciğer MDA düzeyi negatif kontrol grubunda belirlenmiş (P<0.05), kapsül grubu istatistiksel olarak negatif kontrol grubu ile benzerlik göstermiştir. Karaciğer glutatyon (GSH), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz enzim düzeyleri bakımından kapsül grubu ile negatif kotrol grubu arasında istatistiksel olarak farklılık olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Kalp MDA düzeyi bakımından negatif kontrol grubu ile kapsül grubu pozitif kontrol grubu ile zeolit grubundan farklı bulunmuştur (P<0.01). En yüksek katalaz düzeyi kapsül grubunda belirlenmiştir (P<0.05). Çalışmada, ölüm oranı bakımından gruplar arasında istatsitiksel olarak bir farklılık tespit edilememiştir (P>0.05). Sonuç olarak; antioksidan özellikleri nedeni ile kullanılan bitkisel yağların gürültü stresinin olumsuzluklarını azaltıcı yönde etki gösterdiği belirlenmiştir. Ancak bitkisel yağların stabilitesinde kullanılacak olan mikrokapsulasyon yönteminin etkinliği ile ilgili olarak ekstra çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır. This study was conducted to determine the effects of essential oil mixture (orange peel oil + bay leaf oil + thyme oil) added into basic mixed feed on performance parameters, egg quality, some blood parameters, antioxidant parameters, and digestion degree of nutrients in laying quails (Coturnix coturnix Japonica) exposed to chronic noise. Totally 100 laying quails, including 25 animals in each group, were used in the study. Every group was divided into 5 subgroups including 5 laying quails in each one. The animals were exposed to 100 dB of noise for 8 hours daily for 56 days. The study groups were as follows; the group Negative Control (NK) for which only zeolite was added into mixed feed without exposure to noise, the group Positive Control (PK) for which only zeolite was added into mixed feed with exposure to noise, the group Zeolite which was exposed to noise and received the mixed feed added with zeolite and 400 ppm dose of stabilized essential oil mixture, and the group Capsule which was exposed to noise and received the mixed feed added with 400 ppm dose of stabilized essential oil mixture by microcapsulation. It was determined that there was no statistical difference among the groups in terms of live weight, egg weight, and feed consumption (P>0.05); however, the highest feed conversion ratio (P<0.001) and the highest egg yield (P<0.01) were in capsule group. Albumen height (P<0.001), albumen length (P<0.001), and Haugh unit (P<0.01) from egg quality criteria were found to be statistically higher in groups receiving feed with essential oil mixture than control groups; weight of shell (P<0.01), on the other hand, was lower. While the minimum egg width and yolk height were determined in group zeolite (P<0.001), the minimum shell ratio was detected in positive control group (P<0.01). While the study revealed a statistical difference between negative control and positive control groups and zeolite groups in terms of glucose level (P<0.05), glucose and cholesterol levels elevating with the effect of stress slightly decreased in capsule group. Negative control group was statistically different from positive control group in terms of cholesterol level (P<0.05), cholesterol level elevated by the effect of noise stress decreased in groups receiving essential oil added feed. While essential oil mixture had a positive influence on triglyceride level, triglyceride level was lower in these groups compared to control groups (P<0.05). Neither noise stress nor the used essential oil had any effect on total protein level (P>0.05). While the minimum values for digestion degrees of dry matter (P<0.05) and ether extract (P<0.001) in mixed feed were determined in positive control group, digestion degree of crude protein was higher in groups fed with essential oil added feed than control groups (P<0.01). Although there was a difference between negative control and positive control groups in terms of plasma malondialdehyde (MDA) level (P<0.05), no difference occurred between groups of essential oil added feed and both control groups. Capsule group had the highest plasma catalase level (P<0.05). The lowest MDA level of liver was determined in negative control group (P<0.05), capsule group was statistically similar to negative control group. A statistical difference was determined between capsule group and negative control group in terms of glutathione (GSH), glutathione peroxidase (GSH-Px), and catalase enzyme levels of liver (P<0.05). MDA levels of heart were different between negative control group and capsule group and between positive control group and zeolite group (P<0.01). Capsule group had the highest catalase level (P<0.05). The study did not reveal a statistical difference among the groups in terms of mortality rate (P>0.05).In conclusion, essential oils used due to their antioxidant characteristics were identified to decrease negative effects of noise stress. However, it was concluded that further studies are needed about the efficiency of microcapsulation method to be used for stability of essential oils.
Collections