Bazı vişne genotiplerinin eskişehir ekolojik koşullarında pomolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde bulunan 30 vişne genotipinin Eskişehir ekolojik koşullarındaki pomolojik özelliklerini ve bazı kalite değerlerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. 2013 ve 2017 yıllarında tam olum döneminde toplanan vişnelerin meyve pomolojik ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Bu araştırmada selekte edilen genotiplerde meyve ağırlıkları 2,60 - 5,41 g, meyve dar enleri 14,89 - 18,64 mm, meyve geniş enleri 16,27 - 21,03 mm, meyve boyları 12,86 - 18,76 mm, meyve et kalınlıkları 3,82 - 6,49 mm, meyve eti oranı % 72,7 - 91,1, çekirdek ağırlıkları 0,25 - 0,48 g arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca SÇKM değerleri % 16,6 - 23,1, asitlik % 1,22 - 2,40, pH değerleri 2,67 - 3,25, toplam antosiyanin içerikleri 51,4 - 295,3 mg/L, C vitamini içerikleri 8,4 - 20,3 mg/100g, toplam fenolik madde içerikleri 1049,6 -2840,7 mg/L ve antioksidatif kapasiteleri 7,0 - 14,3 mM troloks/ml arasında değişmiştir. Sonuçta, 1313, 1322, 1353 ve 1873 vişne genotiplerinin tartılı derecelendirme metoduna göre en yüksek toplam puanı aldığı saptanmıştır. This study was carried out to determine the pomological characteristics and some quality values in of 30 sour cherry genotypes in Eskisehir ecological conditions at Eskişehir Transitional Zone Agricultural Research Institute. Pomological and chemical analyzes of fruits collected during the full ripening period in 2013 and 2017 were carried out. In resuls, fruit weights 2,60-5,41 g, fruit narrow diameters 14,89-18,64 mm, fruit wide diameters 16,27-21,03 mm, fruit heights 12,86-18,76 mm, fruit flesh thickness 3,82-6,49 mm, flesh ratios 72,7-91,1%, seed weights 0,25-0,48 g were determined. And also total soluble solid matter ranged from 16,6-23,1%, titrable acidity 1,22-2,40%, pH values 2,67-3,25, total anthocyanin contents 51,4-295,3 mg/L, ascorbic acid contents 8,4-20,3 mg/100 g, total phenolic substance values 1049,6-2840,7 mg/kg, antioxidative capacity values 7,0-14,3 mM troloks/ml were clarifeid. In conclusion, 1313, 1322, 1353 ve 1873 genotypes have higher scores in Weighted Ranging Method.
Collections