Tip1 diabetes mellituslu hastalarda karbıhidrat sayım yönteminin irdelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETSon, O. Tip1 Diabetes Mellituslu Hastalarda Karbohidrat Sayım Yöntemininİrdelenmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji veMetabolizma Bilim Dalı Tıpta Yandal Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2006. DiabetesControl and Complications Trial (DCCT)'den çıkan sonuçlar Diabetes Mellitus(DM)'un tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımının önemini ortayakoymuştur. DCCT'nin önerdiği tıbbi beslenme tedavilerinden biri de karbohidratsayım yöntemi olup, son yıllarda ilgi çekmeye başlamıştır. Karbohidrat (Kh) sayımyönteminde; yiyeceklerdeki karbohidratların hastalara öğretilmesi ve yiyecekalımında esneklik sağlanması ile günlük beslenme planının yapılması, sıkı kanşekeri kontrolünü sağlayabilmek yanısıra yaşam kalitesine de olumlu katkılargetirmektedir. Biz bu çalışmada Kh sayım yönteminin, Tip1 DM'lu hastalardatedavinin başarısına etkileri yanısıra yaşam kalitesi üzerine olan etkilerini irdelemeyiamaçladık. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji veMetabolizma Bilim Dalı Diyabet Polikliniğine müracaat eden 37 Tip 1 DM'luhastanın 22'si Kh sayım yöntemi ile 15 olgu ise kontrol grubu olarak multipl dozintensif insulin tedavisi ve standart diyabetik diyet uygulanarak 6 ay boyunca yakıntakibe alınmıştır. Karbohidrat sayım yöntemi uygulayan ve multipl doz intensifinsulin tedavisi ile birlikte standart diyabetik diyet uygulayan hastaların çalışmabaşlangıcı ve 6 ay sonraki dönemde vücut ağırlığı, Vücut Kitle İndeksi, vücutkompozisyonu Body Compositıon Analyzer (TBF-300M) cihazı kullanılarak, HbA1cve fruktozamin düzeyleri Indicates Roche / 911 Hitachi cihazı ve lipid parametreleriımmunometrik kemiluminesans yöntemi ile ölçülmüştür. Hastalara [ MEDİCALOUTCOMES STUDY 36-ITEM SHORT FORM (MOS SF- 36 ) ] 36 soruluk kısa birsağlık araştırması ve yaşam kalitesi ölçeği uygulanarak yaşam kalitelerideğerlendirilmiştir. İstatiksel yöntem olarak; t- testi, ki-kare testi ve Mann-WhitneyU testi kullanılmıştır. Diyabetli bireylerde yeme fleksibilitesi sağlayan ve yaşamkalitesini arttıran bu yöntemin başarısı diyabetli bireyin bu yöntemi ne kadaralgılayabildiğine bağlıdır. Çalışmamızda Kh sayan grupta, standart diyabetik diyet vemultipl doz intensif insülin tedavisi uygulayan gruba göre glisemik kontrolgöstergelerinde anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Karbohidrat sayan grubunvücut ağırlığı ve vücut kompozisyonunda olumsuz bir bulgu saptanmamıştır.Bununla birlikte Kh sayan grupta hipoglisemi sıklığı azalırken, yaşam kalitesibelirgin artış göstermiştir. Sonuç olarak diyabetik bireylere esnek bir yeme planısunan Kh sayım yöntemi, işlerliği olan, hastayı hastalığı ve tedavisi konusunda dahabilinçli ve aktif kılan bir yöntemdir.Anahtar sözcükler: Tip1 Diabetes Mellitus, Diyabet Tedavisi, Karbohidrat SayımYöntemi ABSTRACTSon, O. Investigation of Carbohydrate Counting Technique in Type1 DiabetesMellitus Patients. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine,Medical Speciality Thesis in Department of Endocrinology and Metabolism,Eskişehir, 2006. Results of DCCT study confirms the importance of medicalnutrition therapy in the treatment of DM. One of the nutrition therapy plans proposedby DCCT is carbohydrate counting technique; which is receiving attention in recentyears. In the carbohydrate counting technique; which provides flexibility in thefeeding and improves the patients? quality of life and tight blood glucose control;daily feeding can be planned according to the ingredients of foods by the patients.The aim of this study is investigating the effect of carbohydrate counting techniqueon the efficacy of the treatment and on the quality of life in type1 DM patients. Of37 type1 DM patients admitted to the Eskişehir Osmangazi University Faculty ofMedicine, Department of Endocrinology, Diabetes Clinic, 22 patients were followedup for 6 month with carbohydrate counting technique and 15 patients were followedas a control group with multiple dose intensive insülin therapy and standard diabeticdiet. At the beginning of the study and after six months weight, body mass index,body composition was analyzed by using Body Composition Analyzer (TBF-300 M).HbA1c and fruktozamin levels were counted by Indicates Roche/911 Hitachi andlipid parameters by immunometric cemiluminescans technique in both carbohydratecounting technique and standart diabetic diet- multiple dose intensive insülin therapygroups. Quality of life of patients was evaluated by a medical research and lifequality measurement method containing 36 short questions [ Medical OutcomesStudy 36 Item Short Form (MOS -SF 36)]. Statistical analyses was made by using t-test, ki-square test and Mann -Whitney U test. The success of the technique; whichprovides eating flexibility and increases the quality of life, depends on the diabeticpatient?s skill in understanding the tecnique. In our study there was not a statisticallymeaningful difference between the measures of glycemic control of carbohydratecounting technique group and standart diabetic diet-multiple dose intensive insulintherapy group; also there was no negative effects of this technique in the body weightand in body composition of patients in carbohydrate counting technique group. Onthe other hand, the frequency of hypoglycemia was decreased and there was animprovement in the quality of life of the patients. As a result, carbohydrate countingtechnique providing a flexible eating plan for the diabetic patients, is a currenttherapy that not only makes the patient active, but also improves his awareness of thedisease and of the therapy.Key Words : Type 1 Diabetes Mellitus, therapy, Carbohydrate Counting Technique
Collections