Tip 2 diyabetiklerde alkol kullanımının membran yapı ve fonksiyonları üzerine olan etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, tip 2 diyabetik hastalarda alkol kullanımının membran yapısına ve fonksiyonlarına etkisi incelendi. Bu amaçla kontrol grubu (n=20), alkol kullanmayan diyabetik hastalar (n=42) ve alkol kullanan diyabetik hastalar (n=14) olmak üzere 3 grup oluşturuldu. Alkol alma kriteri en az 5-10 yıl haftada 3-4 kez günde 250 ml %40-50 lik alkollü içki (2-3 duble rakı veya viski) olarak belirlendi. Kan örnekleri 12 saatlik açlık periyodu sonrasında sabah saatlerinde alındı. Plazma total siyalik asit (TSA), plazma lipid bağlı siyalik asit (LSA), plazma siyalidaz aktivitesi, eritrosit membranı negatif yükü, HbA1c, GGT ve glukoz değerleri ölçüldü.Alkol kullanan diyabetik grup plazma TSA düzeyleri, sağlıklı kontrol grubuna göre ve diyabetik gruba göre anlamlı şekilde yüksek bulundu (sırasıyla p<0.001, p<0.01). Diyabetik grup plazma TSA düzeyleri sağlıklı kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.001). Alkol kullanan diyabetik grup plazma LSA düzeyleri, sağlıklı kontrol grubuna göre ve diyabetik gruba göre anlamlı şekilde yüksek bulundu (sırasıyla p<0.05, p<0.05). Diyabetik grup plazma LSA düzeyleri sağlıklı kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05).Alkol kullanan diyabetik ve diyabetik grup plazma siyalidaz aktiviteleri, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti (sırasıyla p<0.05, p<0.05). Alkol kullanan diyabetik grup plazma siyalidaz aktiviteleri diyabetik gruba göre yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenemedi (p>0.05).Alkol kullanan diyabetik ve diyabetik grup eritrosit membranı negatif yük düzeyleri, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulundu. (sırasıyla p<0.001, p<0.001). Alkol kullanan diyabetik eritrosit membranı negatif yük düzeyleri diyabetik gruba göre düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenemedi (p>0.05). Sonuç olarak bulgularımız diyabetik hastalarda alkol kullanımının, membran yapı ve fonksiyonlarını olumsuz etkilediği ve membran hasarını arttırabileceği yönündedir. Medical Speciality Thesis in Department of Biochemistry,Eskişehir,2007. In this study, the effects of alcohol consumption on membrane structures and functions of type II diabetic patients were studied. For this purpose 3 groups including control group (n=20), alcohol consuming diabetic patients group (n=14) and diabetic patients without alcohol consumption group (n=42) were created. Alcohol consumption criteria was defined as drinking 3-4 days in a week (at least 250 ml. % 40-50 vol. alcoholic drink for each day) for 5-10 years. Blood samples were taken in morningtime after 12 hr. of fasting period. Plasma total sialic acid (TSA), plasma lipid bound sialic acid (LSA), plasma sialidase activity, erytrocyte membrane negativity, HbA1c, GGT and glucose levels were determined. Plasma TSA levels of alcohol consumig diabetic group were elevated compared to healthy control group and diabetic group (p<0.01 and p< 0.001 respectively). Plasma TSA levels of diabetic group were significantly elevated compared to healthy control group (p>0.001). Plasma LSA levels of alcohol consuming diabetic group were elevated compared to healthy control group and diabetic group (p<0.05 and p< 0.05 respectively). Plasma LSA levels of diabetic group were significantly elevated compared to healthy control group (p>0.05). Plasma sialidase activities of alcohol consuming diabetic group and diabetic group were significantly elevated compared to healthy control group (p<0.05 and p<0.05 respectively). Plasma sialidase activities of alcohol consuming diabetic group were elevated compared to diabetic group but this was not statistically significant (p>0.05). Erytrocyte membrane negativity levels of alcohol consuming diabetic group and diabetic group were significantly decreased (p<0.001 and p<0.001 respectively) compared to healthy control group. Erytrocyte membrane negativity levels of alcohol consuming diabetic group were decreased compared to diabetic group but this was not statistically significant (p>0.05).Our results indicate that alcohol consumption has negative effects on membrane structure and functions, and increases membrane damage in diabetic patients
Collections