Deneysel ülser modellerinde L-karnitinin gastrik mukozayı koruyucu etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
DENEYSEL ÜLSER MODELLER NDE L-KARN T N N GASTR KMUKOZAYI KORUYUCU ETK SBu çalışmada, antioksidan özellikleri araştırma aşamasında olan, küçük, sudaçözünebilen, vitamin benzeri madde olarak tanımlayabileceğimiz L-karnitinkullanılmıştır. L-karnitinin, sıçanlara gavaj yoluyla etanol ve indometazin verilerekoluşturulan gastrik mukozal hasarı önlediği ortaya konulmuştur.Bu amaçla ortalama ağırlığı 200-250 g olan Sprague Dawley erkek sıçanlarkullanılarak iki grup oluşturuldu. Birinci grup etanolle, ikinci grup indometazinleoluşturulan ülser modelidir.SF ve çeşitli dozlardaki L-karnitin 1 ml etanol uygulamasından yarım saat önceintragastrik yoldan verildi. Etanol uygulamasından 1 saat sonra hayvanlar sakrifiyeedildi. Herbir hayvanın midesi çıkarılıp, büyük kurvatür boyunca açılmış ve distilesuyla temizlendi. Mide mukozaları parafin dökülmüş petri kabına gerildi, makroskobikve histopatolojik olarak incelendi. Aynı şekilde ikinci grup olan indometazin grubu içinde her bir sıçana gastrik hemorajik lezyon oluşturulması için 30 mg/kg indometazinintragastrik gavaj yoluyla verildi. L-karnitin indometazin uygulamasından yarım saatönce aynı yoldan verilmiş olup, indometazin uygulamasından 3 saat sonra sıçanlarsakrifiye edildi. Herbir hayvanın midesi çıkarılıp, büyük kurvatür boyunca açılmış vedistile suyla temizlendi. Mide mukozası parafin dökülmüş petri kabına gerildi,makroskobik ve histopatolojik değerlendirmeler yapıldı.Çalışmamızda etanol ve indometazinle oluşturulan gastrik mukozal hasarın dozbağımlı olarak L-karnitin tarafından azaltıldığı görüldü, çünkü L-karnitinin reaktifoksijen radikallerinin oluşmasını engelleyip, serbest oksijen radikallerini süpürdüğüdüşünülmektedir. Makroskobik ve histopatolojik verilere dayanılarak L-karnitiningastroprotektif etkili olduğu sonucuna varılabilir. Doz arttıkça koruyucu özellikartmaktadır ve mukozada oluşan hasar azalmaktadır. Çalışmamızın bulguları L-karnitinin antioksidan özellik taşıdığı yönündeki düşüncelerimizi desteklemektedir.Anahtar kelimeler: etanol, indometazin, gastrik mukozal hasar, L-karnitin,serbest radikal, antioksidan THE PROTECTIVE EFFECT OF L-CARNITINE ON GASTRICMUCOSA IN EXPERIMENTAL ULCER MODELSIn this study, we used L-carnitine which is a small, water-soluble molecule like avitamin and the antioxidative characteristics of which is under investigation. Weadministered ethanol and indomethacin by gavage and we saw that L-carnitineprotected the gastric mucosal damage.To do this investigation, two groups were formed by using Sprague Dawley malerats, weighing 200-250 g. First group is ethanol-induced experimental ulcer model, andthe second group is indomethacin-induced experimental ulcer model. Salin and severaldoses L-carnitinewere given intragastically 30 min prior to administration of 1 ml ethanol. The animalswere killed 60 min after the administration of ethanol. The stomach of each animal wasthen removed, opened along the greater curvature, and rinsed with physiological saline.Thereafter, it was mounted on a paraffin plate to minimize mucosal folding. The gastricmucosa was carefully examined macroscopically and histopathologically. In the sameway, for the second group which is indomethacin group, each rat was administered 30mg/kg indomethacin by gavage to get gastric hemorrhagic lesions. Dose dependant L-carnitine was given intragastically 30 min prior to administration of indomethacin. Theanimals were killed 3 hours after the indomethacin administration. The stomach of eachanimal was then removed, opened along the greater curvature, and rinsed withphysiological saline. The gastric mucosa was carefully examined macroscopically andhistopathologically.In our experiment, the gastric mucosal damage which was formed by the ethanoland indomethacin was decreased by L-carnitine in a dose dependent-manner because itis thought that L-carnitine prevents the formation of reactive oxygen species andscavenges free radicals. By using macroscopic and histologic data, we say that L-carnitine is a gastroprotective substance. The gastroprotective effect of L-carnitineincreases and gastric mucosal damage decreases by increasing dose. Our results havesupported our opinion that L-carnitine has antioxidant characteristics.Key words: Ethanol, indomethacin, gastric mucosal damage, free radical, L-carnitine, antioxidant
Collections