Ecballium elaterium (L.) A. Rich meyva usaresinin ve çeşitli fraksiyonlarının farmakolojik etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Çalışmamızda Ecballium elaterium (L.) A. Rich, meyva usaresinin ve usarenin eterle ekstraksiyonu sonucu elde edilen fraksiyonlarının antiinflamatuvar, antibakteriyel, hepatotoksik ve nefrotoksik etkileri araştırıldı. Antiinflamatuvar etkiyi saptamak amacıyla deneylerde ağırlıkları 182.25 ± 7.83 g olan, her iki cinsten 96 albino sıçan kullanıldı. Hayvanlar her grupta 8 hayvan olmak 12 gruba ayrıldı. Herbir gruba sırasıyla Serum Fizyolojik, meyva usaresi (25 mg/kg), usarenin eterle ekstraksiyonu sonucu elde edilen sulu faz (100 mg/kg, 50 mg/kg, 10 mg/kg), eterli faz (1.5 mg/kg, 0.5 mg/kg, 0.1 mg/kg), ara faz (2.5 mg/kg, 2 mg/kg, 1.5mg/kg) ve diklofenak sodyum (3 mg/kg) i.p. yolla verildi. Karaciğer ve böbrek üzerine etkileri araştırmak için 10 gün süre ile i.p. olarak madde uygulanan (serum fizyolojik,25 mg/kg meyva usaresi, 100 mg/kg sulu faz, 50 mg/kg sulu faz, 2.5 mg/kg ara faz ve 1.5 mg/kg eterli faz) gruplardan 5 'er hayvandan eter anestezisi altında kan örnekleri alındı. Serumlarında Na, K, Üre, kreatinin, ürik asid, LDH, ALP, AST, ALT, Ca düzeyleri ölçüldü, karaciğer ve böbrekleri alınarak histolojik olarak incelendi. Antibakteriyel etkiyi araştırmak için yapılan deneylerde toplam 19 adet gram (+) ve gram (-) bakteri susu üzerinde usarenin çeşitli dilüsyonlar kullanılarak MİK değerine bakıldı. Sonuç olarak Ecballium elaterium meyva usaresi ve fraksiyonlarının doz bağımlı olarak antiinflamatuvar etki gösterdiği, bu etkinin diklofenak sodyuma yakın olduğu, usarenin antibakteriyel etkinliğinin olmadığı, karaciğer ve böbrek üzerinde yüksek dozlarda belirgin bir toksisite göstermemekle birlikte, hafif dejenerasyonlara neden olduğu bulundu. Anahtar Kelime: Ecballium elaterium, Antiinflamatuvar etki SUMMARY In our study, antiinflammatory, antibacterial, hepatotoxic and nephrotoxic effects of fruit juice and its the fractions that obtained by diethylether extraction of Ecballium elaterium (L.)A.Rich were investigated. 96 albino rats were used in both sex for detection of antiinflammatory effect in experiments. Animals were divided into 12 groups and 8 animals were used in each one, saline, fruit juice (25 mg/kg), water phase (100 mg/kg, 50 mg/kg, 10 mg/kg), diethylether phase (1.5 mg/kg, 0.5 mg/kg, 0.1 mg/kg), intermediate phase (2.5 mg/kg, 2 mg/kg, 1.5 mg/kg) and diclofenac sodium were administered with an i.p. injection. Blood samples were collected from 5 animals in each group under ether anesthesia to investigate the hepatic and renal effects of the saline, water phase (100 mg/kg, 50 mg/kg), diethylether phase (1.5 mg/kg) and intermediate phase (2.5 mg/kg). In serum samples Na, K, CI, urea, creatinin, uric acid, LDH, ALP, AST, ALT and Ca levels were measured. Histological investigations were made in liver and renal samples. Antibacterial effect was investigated on 19 Gr (+) and Gr (-) bacteria, MIC value evaluated in different dilutions of the fruit juice. As a result, Ecballium elaterium fruit juice and its fractions have dose related antiinflammatory effect. They have not antibacterial effect, not significant hepatotoxic and nephrotoxic effects. Minimal degenerative changes were observed in high doses. Key words : Ecballium elaterium, antiinflammatory effect.
Collections