Hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesi ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışma, Trakya Üniversitesi Sağlık, Araştırma ve Uygulama Merkezi Hemodiyaliz Ünitesi, Edirne Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi ve Özel Edirne Diyamar Diyaliz Merkezi'nde 25.09.2010 ? 20.03.2011 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu araştırma, örnekleme alınma kriterlerine uygun 115 hemodiyaliz hastası ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak; hemodiyaliz hastalarının sosyodemografik ve klinik bilgilerinin yer aldığı hasta bilgi formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Subjektif Global Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik, ortalama, standart sapma, ki kare analizi, student t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis analizi, tek yönlü varyans analizi, anova analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Grubun %53,9'u 41-64 yaş grubunda olup %53'ünü erkek hastalar oluşturmaktadır. Olguların %41'inde hipertansiyon bulunmaktadır. Erkeklerin fiziksel fonksiyon alt boyut puan ortalamaları kadınlara göre daha yüksektir (p<0,05). Olguların diyaliz süresi, haftalık diyaliz uygulama sayısı ile yaşam kalitesi ölçeğinin alt grup puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlılık saptanmamıştır(p>0,05). Grubun %55,7'sinin beslenme durumunun iyi olduğu ve iyi beslenenlerin %65,6'sını erkeklerin oluşturduğu belirlenmiştir. Beslenme durumu iyi olan hastaların fiziksel fonksiyon alt boyut puan ortalamaları, beslenme durumu kötü olan hastalara göre yüksek bulunmuştur (p<0,05).Sonuç olarak; erkek hemodiyaliz hastalarının beslenme durumları, kadınlara göre daha iyidir. Beslenme durumu ile fiziksel fonksiyon durum arasında anlamlı ilişki bulunmaktadır. Hemodiyaliz hastalarında beslenme ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi inceleyen daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.Anahtar kelimeler: Hemodiyaliz, yaşam kalitesi, beslenme, hemşirelik bakımı This descriptive and cross-sectional study was done between 25.09.2010 and 20.03.2011 in hemodialysis units of Trakya University Center of Health, Research and Practice, Edirne State Hospital and Edirne Diyamar Dialysis Center. Study sample included 115 patients receiving hemodialysis treatment, who were convenient for sampling criteria. Data were obtained by patient information form designed to determine socio-demographical and clinical features of patients, Quality of Life SF-36 Questionnaire and Subjective Global Evaluation Scale (SGES). Data were analysed with percentages, means, chi-square analysis, student t test,Mann Whitney U and Kruskal-Wallis analysis, one-way variance analysis and ANOVA analysis. The significance level was accepted as( p<0,05).It was determined that 53,9% of the group were at 41-64 age group, and 53% were men. Of the group 41% had hypertension. Men had higher mean scores in physical functioning subgroup than women (p<0,05). No difference was found between duration of dialysis, number of weekly dialysis and mean scores of subgroups? of quality of life scale (p>0,05). It was determined that nutritional status of 55,7% of the group was good and 65,6% of the patients with good nutritional status were men. Mean scores of physical functioning subgroup of patients with good nutritional status were higher than patients with worse nutritional status (p<0,05).In conclusion, men had better nutritional status than women. A significant difference was found between nutritional status and physical functioning. Extensive studies investigating the relationship between nutrition and quality of life of hemodialysis patients are needed.Keywords: Hemodialysis, quality of life, nutrition, nursing care.
Collections