Alkolik sıçan karaciğeri üzerine karvakrolün etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Alkol metabolizmasının %90'ının karaciğerde olmasından dolayı uzun süre alkol kullanımınınkaraciğer hasarına yol açtığı bilinmektedir. Etanol karaciğerde lipid sentezini ve serbest radikalleriarttırarak yağlı dejenerasyona, fibrozise ve siroza neden olmaktadır. Alkolün karaciğerdeki doğalantioksidanları azaltması nedeniyle hepatosellüler hasar meydana gelir ve bu hasar antioksidanlarınkullanımı ile kısmen önlenebilir.Birçok araştırmada Origanum'dan elde edilen karvakrolün antioksidan özellikleri gösterilmişolmasına karşın alkolik karaciğer hasarına etkisi incelenmemiştir. Bu nedenle araştırmamızda sıçanlardaoluşturulan alkolik karaciğer hasarı üzerine karvakrolün olası etkilerini araştırdık.Araştırmamızda yaklaşık 230±30 gr ağırlığında Sprague-Dawley cinsi dişi sıçanlar kullanıldı.Sıçanlar her grupta 5 hayvan olacak şekilde, kontrol grubu, etanol grubu, sham grubu, ve 3 adet karvakrolgrubu olmak üzere 6 gruba ayrıldı. %56 lık etanolün intragastrik gavaj yoluyla, ilk dozu 6gr/kg olarakverildi ve her gün arttırılarak 1.haftanın sonunda 8 gr/kg' e çıkarıldı. Diğer haftalarda sabit olarak 8 gr/kgverildi. Bu uygulama 6 hafta boyunca devam etti. Karvakrol gruplarına ise 50, 100, 200 mg/kg karvakrol,alkol grubuyla aynı dozda etil alkolde çözülerek her gün intragastrik gavaj yoluyla 6 hafta süresinceverildi.Deney süresi sona erdiğinde intrakardiyak kan örnekleri ve karaciğerleri hızlı bir şekilde alındı.Rutin histolojik takibin ardından 5 ìm kalınlığındaki kesitlere hematoksilin-eozin, Masson'un trikromboyası ve toluidin mavisi uygulanıp histolojik olarak incelendi. Kan örneklerinde AST ve ALT tayiniyapıldı.Alkol grubu kontrol grubuyla karşılaştırıldığında karaciğer kesitlerinde, özellikle periportalalanlarda hepatositlerde yağlı dejenerasyon, inflamasyon, sinüzoidal dilatasyon ve konjesyon ile hipoksidenkaynaklandığını düşündüğümüz senrolobüler hücre hasarı gözlendi. Ayrıca alkol grubuna portal alanlardakimast hücre sayısında ve degranülasyonunda, AST ve ALT enzim değerlerinde artış tespit edildi. Karvakrolgrupları alkol grubuyla karşılaştırıldığında hepatositlerde yağlı dejenerasyonda azalma olmasına karşıninflamasyon, sinüzoidal konjesyon ve sentrolobüler hipoksik hücre hasarı ile mast hücre sayısında vedegranülasyonunda karvakrol dozuna bağlı artış gözlendi. Serum AST ve ALT değerleri alkol grubuna göreyüksek bulundu.Araştırmamız sonuçlarına göre 50, 100, 200 mg/kg olarak saptadığımız ve 6 hafta süre ileuyguladığımız karvakrol oranlarının hepatositlerdeki yağlı değişikliği önlemesine karşın, yüksek doza bağlıolarak hasarı tamamen ortadan kaldırmadığı gözlenmiştir. Bu nedenle antioksidanların yüksek dozlardakullanımından kaçınılması gerektiği düşüncesindeyiz. It is well known that excessive intake of alcohol over a long period leads to liver injury because theliver accounts for 90% of alcohol metabolism and is the organ that is most adversely affected. Ethanolcauses profound increase in hepatic lipid synthesis and free radicals leading to accumulation of lipids. As aconsequence of lipid accumulation, histological changes such as fatty liver, fatty change, fibrosis, andcirrhosis ensue. Alcohol administration depletes hepatic antioxidants. Therefore, a compound withantioxidant properties can therapeutically ameliorate hepatocellular injury induced by alcohol.There are several studies reporting effects of volatile oils upon human health extracted fromOriganum. Carvacrol obtained from Origanum have antioxidant properties that demonstrated by numerousstudies. However there is no study that investigates the effect of carvacrol in alcoholic liver damage. Sothat in our study we investigate the possible effects of carvakrol on alcohol induced hepatic damage in rats.Sprague-Dawley female rats weighting about 230±30 gr. The rats were divided into six groups eachincluding 5 rats: one is control group, the other fed intragastricaly with ethanol, another fed with water ,and the last three were fed an ethanol-containing carvacrol daily. The initial dose of %56 persent ethanolwas 6 gr/kg/body weight per day and the dose was progressively increased during wk 1 to a maintenancedose of 8 g/kg per day that was continued for 6 weeks. Carvakrol grups fed intragastrically with ethanolcontaining carvacrol for 6 weeks and doses are 50, 100, 200 mg/kg/body weight. Each group included 5 rats.At the end of the study liver and intracardiac blood specimens was taken. Livers prepared withroutine prosedures and paraphine blocks dyed with hematoxylin-eosine, Masson's tricrome, toluidin blue toexamined histologically. In blood specimens, AST and ALT were measured. As expected, compared withthe control group, alcohol group showed fatty chance, inflamation, sinusoidal congestion and because of thehypoxia centrolobular hepatocytes were damaged. In addition the number of mast cells in portal areasincreased compared with control group and serum AST and ALT levels were elevated. Compared with thealcohol group, in carvacrol groups there was significantly reduction on the fatty change. On the other handthere were no difference on inflamation, sinusoidal congestion, centrolobular hypoxia but number of mastcells increased compered with alcohol group. Serum AST and ALT levels are increased in all carvacrolgroups. When carvacrol groups compared with each other the number of mast cells increase according tocarvacrol doses.Our results showed that 50, 100, 200 mg/kgv carvacrol treatment for 6 weeks prevented the fattychange, but according to the high carvacrol doses we observed that damage did not completely removed.Therefore, we think that using high doses of antioxidants have to be avoided.
Collections