Kolorektal kanser hastalarının tanı almadan önceki beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniğine başvuran ve kolorektal kanser tanısı alan hastaların, hastalık öncesi beslenme alışkanlığını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada 15.03.2016 – 15.06.2016 tarihleri arasında kolorektal kanser tanısıyla yatan 70 hastanın sosyo-demografik özellikleri, risk faktörleri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri, fiziksel aktivite, besin tüketim sıklığı, yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon durumları değerlendirildi. Yaş ortalaması 59,81olan 70 hastanın % 28,6'ısı kadın ve % 71,4'ü erkektir. % 67'sının 46-65 yaş arasında, % 86'sı evli , % 61,5'inin ilkokul + orta okul mezunu, % 73'ünün kentsel bölgede yaşadığı ve % 50'snin emekli olduğu belirlendi. Hastaların % 68,5'inin her gün düzenli bağırsak alışkanlığı olduğu, % 48,6'ının alkol ve % 35,7'inin sigara kullanmadığı, % 57,1'inin düzenli spor yaptığı belirlendi. % 51,5'inin pre-obez ve son altı ay içinde kilo kaybı olmadığı, % 98,6'ının son beş yılda kolorektal kansere yönelik tarama/test yaptırmadığı, % 45,7'inin ailesinde kolorektal kanser olduğu, % 68,6'ının günlük öğün sayısının iki ve % 57,1'inin atlanan öğünün öğlen olduğu, % 41,4'ünün öğün atlama nedeni zaman yetersiz- geç kaldığı için, % 71,5'inin günde 5 bardaktan fazla sıvı tükettiği görüldü. % 37'si kızartma ve haşlama pişirme yöntemi kullanarak, % 37'sinde son üç ayda besin tüketiminde azalma olduğu, % 47'sinde depresyon durumu normal ve % 56'sında hafif düzeyde anksiyete olduğu görüldü.Hastaların peynir, yumurta, ekmek, sebze, meyve ve yağı her gün tükettikleri ve besin tüketimi en sık 46-65 yaş, en çok kentsel bölgede görüldü.Hastaların BKİ ile sosyo-demografik özellikleri, ailede kolorektal kanser öyküsü ile BKİ ve bazı alışkanlıkları, sosyo-demografik özellikleri ile bazı alışkanlıkları ve hastaların yaş, yaşadığı yer ve aile öyküsü ile besin tüketimi arasındaki ilişki anlamlı bulundu. Hastaların depresyon, anksiyete ve yaşam kalite durumları ile besin tüketimi aralarındaki ilişki anlamlı bulundu (p<0,05).Sonuç olarak beslenme, çevresel ve yaşam biçimi gibi faktörlerin, KRK gelişiminde önemli bir rol olduğu öne sürülmektedir. Uygun fiziksel aktivite ve dengeli beslenme ile kanserli hastalarda yaşam kalitenin arttığı kabul edilmektedir. This study was to determine pre-disease nutritional habits of 70 patients with colorectal cancer diagnosed which admitted to university of Trakya Medical Hospital General Surgery Polyclinic between 15.03.2016 and 15.06.2016 were evaluated in socio-demographic characteristics, risk factors, nutritional habits, anthropometric measurements, physical activity, food consumption frequency, quality of life, anxiety and depression status. Of the 70 patients with an average age of 59,81, 28,6 % were female and 71,4 % were male, 67 % were between the ages of 46-65, 86 % were married, 61.5 % were primary school+secondary school graduates, 73 % were living in urban areas and 50 % were retired. It was determined that 68.5 % of the patients were regular bowel habits, 48.6 % were alcohol, 35.7 % were not smoking, and 57.1 % were regular sports. 51,5 % were pre-obese and did not lose weight within the last six months, 98,6 % had not undergone screening / testing for colorectal cancer in the last five years, 45,7 % had colorectal cancer in their family, 68,6 % had two daily meals and 57.1 % had missed lunches, 41.4 % of the meals were due to inadequate time- for being late, 71.5 % of them consumed more than 5 cups of fluid per day. 37 % were using frying and scalding methods, 37 % had decreased food consumption in the last 3 months, 47 % had normal depression status and 56 % had mild anxiety.Patients consumed cheese, eggs, bread, vegetables, fruit and oil every day, and food consumption was mostly seen in the urban area 46-65 years old.BMI with the socio-demographic characteristics of the patients, family history of colorectal cancer with BMI and some habits, socio-demographic characteristics with some habits, the age, place of residence and family story of the patients with food consumption were found to be significant. The relationship between depression, anxiety and quality of life status of the patients and food consumption was significant (p<0,05).In conclusion, factors such as nutrition, environment and lifestyle are suggested to play an important role in the development of CRC. Appropriate physical activity and balanced diet are considered to increase the quality of life in cancer patients.
Collections