Sorgum sudan otu hasılına değişen oranlarda katılan üzüm cibresinin silaj kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma ile üzün posası hızlı fermente olabilir karbonhidrat kaynağı olarak sorgum sudan otu silajlarına katılması ile elde edilen silaj kalite özelliklerinin ve sindirilebilirliklerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Kalecik bölgesinden temin edilen üzüm posası aynı dönemde Keskin Yem Bitkileri Üretim ve İşleme Tesisi'nde üretilen sorgum-sudan otu örnekleri ile %0, 10, 20 ve 40 düzeyinde karıştırılarak silolanmıştır. Silajların yapımında 1 litrelik kavanozlar kullanılmıştır. Her deneme grubu 4 tekerrürlü olarak hazırlanmıştır. 45 günlük olgunlaşma sonra açılan silo yemlerin; pH, uçucu yağ asidi, ham besin madde içerikleri ile in situ sindirilebilirlikleri belirlenmiştir. Silajlara ait fermentasyon parametrelerinden pH, uçucu yağ asit konsantrasyonları katkısız Sorgum-sudan otu çeşitleri silajları arasında farklılık göstermezken (P>0.05), üzüm posası katkılı Sorgum-sudan otu silajlarında pH'da artışa ve laktik asit oranlarında ise önemli bir azalma saptanmıştır (P<0.05). Katkısız silolanan Sorgum-sudan otu silajlarında HP içeriği hariç diğer besin maddelerinde anlamlı (P<0.05)bir farklılık tespit edilmiştir. Ancak üzüm posası katkılı gruplarda besin madde içeriklerinde bir değişime neden olmuştur (P<0.05). Sorgum-sudan otu çeşidi silajların in situ OM, NDF ve ADF yıkılım düzeyleri benzerlik gösterirken (P>0.01), silajlara üzüm posası katılması her iki çeşit grubunda OM yıkılımını önemli düzeyde düşürdüğü görülmüştür (P<0.05). Sonuç olarak, Sorgum-sudan otu hasıllarına %40'a varan oranlarda üzüm posası katılmasının silaj kalitesi üzerine bir takım olumsuz etkiler oluşturduğu, ancak genel olarak bakıldığında üzüm posasının bu şekilde %20'lere varan oranlarında Sorgum-sudan otu hasıllarına katılarak ruminantlarda alternatif bir kaba yem olarak değerlendirilebileceği görülmüştür. The aim of this study was to determine the silage quality criteria and in situ degradabilities of silages prepared with addition of grape pomace into Sorghum-sudan grass or alfalfa as rapid fermentable carbohydrate source. Grape pomace obtained at Kalecik region was ensiled with Sorghum-sudan grass grown at Keskin Yem Bitkileri Üretim ve İşleme Tesisi at same period at the levels of 0, 10, 20 and 40%. Glass jars (1L) were used for ensiling of silages. Four silage samples were prepared for each treatment groups. After 45 days of ensiling, silage samples were opened and pH, organic acid, nutrient contents, and in situ degradation levels were determined. Among silage fermentation parameters, pH and volatile fatty acids were not different between Sorghum-sudan grass varieties without pomace (P>0.05). Grape pomace caused only an increase in pH and decreases in lactic acid levels of Sorghum-sudan grass silages (P<0.05). Nutrient contents of Sorghum-sudan grass varieties were different, except HP and OM contents (P<0.05). Moreover, addition of grape pomace affected nutrient contents of Sorghum-sudan grass silages (P<0.05). In situ OM degradation levels of Sorghum-sudan grass silages were similar (P<0.05). Addition of grape pomace decreased OM degradations in both Sorghum-sudan grass varieties (P<0.05). In conclusion, addition of grape pomce up to 40% had some negative effects on silage quality, however, grape pomace can be utilized as alternative forage for ruminant by including into Sorghum-sudan silage up to 20%.
Collections