Doğum sonu kadınlarda beslenme bozukluklarının varlığının saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, doğum yapan kadınlarda yeme bozukluğu varlığını saptamak ve etkile-yen faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma kapsamına, Ankara ilinin Ye-nimahalle ilçesinde bulunan Özel Ortadoğu Hastanesi'nde doğum yapan ve doğum sonrası (lohusalık) dönemde olan 116 kadın alındı. Verilerin toplanmasında demog-rafik bilgi formu, Yeme Tutum Testi (YTT-40), Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL) ve Orto-15 Testi kullanıldı. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 29.3±5.30 yıldı ve %61.2'si (n:71) 25-34 yaş grubundaydı. Araştırma grubunun %19'unda (n:22) yeme bozukluğu, %32.8'inde (n:38) obsesif kompulsif bozukluk, %80.2'sinde (n:93) ortorektik eğilim saptandı. Kilosunu sıklıkla kontrol eden, kendisini stresli olarak ifade eden, beden görüntüsünden memnun olmayan ve diyet tedavisi yapan kadınlarda olası yeme bozukluğu (YTT ≥30) oranı diğerlerine göre yüksekti (p<0.05). Araştırma grubunda beden görüntüsünden memnun olmayan, kendisini stresli olarak değerlendiren, mutlu olduğunda daha çok yediğini ifade eden ve öğün atlayan kadınlarda olası obsesif kompulsif bozukluk riskinin diğerlerine göre daha yüksek olduğu görüldü (p<0.05). Ortorektik kadınların besinleri satın alma aşamasında etiket okuma alışkanlıklarının olduğu ve doğal gıda ürünü satan mağazalarda 30 dakikadan fazla zaman harcandığı, ara öğünleri atladığı ve beslenme bilgilerine kitle iletişim araçlarıyla ulaştığı saptandı (p<0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda doğum yapan kadınlara stresle baş etme yöntemleri öğretilmesi ve beslenme davranışlarının gebelik sürecinde ve doğum sonrası takiplerde sorgulanarak beslenme bozukluğu açısından riskli grupların belirlenmesi önerilebilir. This research was conducted to determine the presence of eating disorders in women who gave birth and to determine the factors that affected them. 116 women who gave birth in a private Ortadoğu hospital in the Yenimahalle region of Ankara and who were in postpartum period were included in the study. Demographic information form, Eating Attitude Test (EAT-40), Maudsley Obsessive-Compulsive Question List (MOCQL) and Ortho-15 test were used in the collection of data. The average age of the women participating in the survey was 29.3 ± 5.30. 61.2% of participants (n:71) were in the 25-34 age group. 19% of the study group (n:22) had eating disorders, 32.8% (n:38) had obsessive-compulsive disorder and 80.2% (n:93) had orthorectic tendency. The rate of possible eating disorders (EAT≥30) was higher in women who frequently control weight, who express themselves stressed, who are not satisfied with the body image and who are on diet therapy (p<0.05). It was seen in the research group that the risk of obsessive compulsive disorder was higher than the other women who were not satisfied with the body image, who evaluated themselves as stressful, who expressed more when they were happy and who skipped meals (p <0.05). It has been found that orthorectic women spend more than 30 minutes in sto-res selling natural food and they have reading habit of labels during the purchase phase, skipped meals and nutritional information reached through mass media (p <0.05). These results suggest that teach women, who give birth, to methods of how to cope with stress and determine the risk factors of nutritional disorders by questio-ning nutritional behavior during pregnancy and postpartum follow-ups.
Collections