Kırıkkale yöresindeki bazı büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin vermiş olduğu bilgilere ve işletmelerin uygulamış oldukları yöntemlere dayanarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve beslenme durumunun değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kırıkkale Yöresindeki Bazı Büyükbaş Hayvan Yetiştiricilerinin Vermiş Olduğu Bilgilere ve İşletmelerin Uygulamış Oldukları Yöntemlere Dayanarak, Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Beslenme Durumunun DeğerlendirilmesiKırıkkale bölgesinde tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 130 yetiştirici ile 62 soruluk anket çalışması yapılmıştır. Seçilen işletmelerin hali hazırda kullanıyor oldukları toplamda 34 adet yem, besin madde içerikleri yönünden incelenmiştir. Yetiştiricilerin vermiş oldukları bilgilere dayanarak; yetiştiricilerin ve işletmelerin genel özellikleri, işletmelerde bulunan hayvan sayıları, ırkları, tercih edilen beslenme yöntemleri, yem ve yem maddelerinin kullanımı, yemlerin muhafaza şartları, üretilen hayvansal ürünler ve genel sıkıntılar hakkında veriler elde edilmiştir.Yapılan çalışmada yetiştiricilerin %88,5'nin yem maliyetlerinin yüksek olmasından sıkıntı duyduklarını, işletmelerin %96,2'lik kısmının fabrika yemi kullandığı, %70'nin merayı kullandığı, işletmelerin %80'nin de Simental ve melezi ırklarının bulunduğu, kaba yem olarak %99,2 sinde mutlaka buğdaygil saman çeşitlerinin yer aldığı ve yetiştiricilerin %72,3'ünün eğitim seviyesinin lise düzeyinin altında olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda yapılan çalışmalar, benzer diğer çalışmalar ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak bölgedeki yetiştiricilerin alışmış oldukları bazı yanlış yöntemlerin düzeltilmesi ve yetiştiricilerin hayvan beslenme yöntemleri hakkında bilgilendirilmesi, bölgede kaliteli kaba yem üretiminin artırılması, profesyonel işletme sayısının artırılması gerektiği kanısına varılmıştır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Anket, Büyükbaş Hayvancılık, Hayvan Besleme, Kırıkkale, Yem Evaluation of cattle breeding and nutritional status based on the information given by some cattle breeders and the methods that businesses use in Kırıkkale region. A questionnaire was conducted with 130 breeders selected by random sampling method in Kirikkale region with 62 questions. A total of 34 feedstuffs that currently used by selected entities were examined in terms of nutrient content. On the basis of the knowledge given by the breeders, these data have been obtained; general characteristics of farmers and businesses, the number of animals in enterprises, the breeds, preferred feeding methods, use of feed and feedstuffs, storage conditions of feedstuffs, the produced animal products and the general problems. In the study, it has been identified 88.5% of that growers have trouble with the feed costs, 96.2% of the businesses use factory feed, and 70% of them using pasture area, 80% of these businesses have Simmental cattle and cross breeds, as roughage %99,2 of them uses graminae straw variety and 72.3% of the breeders are below the education level of high school. At the same time these studies have been evaluated by comparison with other similar studies. As a result, it has been come to the conclusion that the some wrong doings, which the farmers got used to, should be corrected; the farmers should be well informed about the animal nutrition techniques; and the number of professional animal enterprises and the production of good quality roughages should be increased. KEY WORDS: Questionnaire, Cattle Farming, Animal Feeding, Kirikkale, Feedstuff
Collections