Trakya Üniversitesi balkan yerleşkesinde öğrenim gören öğrencilerde besin tüketim sıklığı ve obezite varlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesindeki tüm fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören öğrencilerin besin tüketim durumları ve buna bağlı gelişebilecek vücut ağırlığı artışı ile obezite varlığını belirlemek ve değerlendirmek amacıyla, tabakalı ve rastgele örnekleme yöntemleri kullanılarak, Kasım 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 288 gönüllü öğrenci seçilmiş olup, genel beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklığı ve 3 günlük (2 gün hafta içi, 1 gün hafta sonu) besin tüketim kaydı formlarından oluşan anket öğrenciler tarafından doldurulmuştur. Öğrencilerin Tanita SC 330 vücut analiz cihazı ile BİA yöntemi kullanılarak, vücut yağ ve kas analizleri yapılmış, BKİ değerleri hesaplanmış, bel ve kalça oranları ölçülmüştür. Katılımcıların toplam 178 tanesi kadın (%61,8), 110 tanesi erkek (%38,2) öğrencidir. Çalışmamızda, öğrencilerin BKİ değerleri cinsiyete göre (kadınlarda 20,6 kg/m², erkeklerde 23,55 kg/m²) istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri cinsiyete göre (kadınlarda 0,75, erkeklerde 0,84) anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Öğrencilerin vücut yağ yüzdesi cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p=0,988). Öğrencilerin düzenli öğün tüketimi ile fastfood tüketimi durumları, BKİ değerlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Öğrencilerin BKİ değerleri ile toplam yağ-şeker-tatlı tüketimi arasında negatif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki vardır (p=0,012). Bunun yanında, öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri ile toplam et-yumurta-kurubaklagil tüketimi arasında pozitif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki elde edilmiştir (p<0,001). Aynı zamanda, öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri ile toplam yağ-şeker-tatlı tüketimi arasında negatif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p=0,026). Öğrencilerin besinlerle aldıkları enerji, su, makro ve mikro besin öğeleri miktarı fastfood tüketimine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Bu çalışmada, zayıf olanların %93,9'u kadın, normal kiloda olanların %63,3'ü kadın, kilolu olanların %59,6'sı erkek ve obez olanların %77,8'i erkektir. Çalışmamızda, öğrencilerin vücut yağ yüzdesi değeri, BKİ gruplarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p=0,728). Öğrencilerin toplam sebze-meyve tüketimi BKİ gruplarına göre anlamlı derece farklı bulunmuştur (p=0,002). Zayıf olan kişiler, normal ve kilolu olan kişilere göre daha az sebze-meyve tüketmektedir. Araştırmamıza göre, öğrencilerin besin tüketim durumlarında obezite oluşturacak bir durum bulunmamasına rağmen, yetersiz ve dengesiz beslendikleri görülmüştür. Üniversitelerde, sağlıklı beslenme bilinci oluşturmak adına, öğrencileri en azından temel beslenme konularında eğitebilecek, çeşitli programlar ve projeler oluşturulmalıdır. This study, was carried out between November 2017 and January 2018, using stratified and random sampling methods to determine and evaluate the food consumption status and related increase in body weight and obesity of the students studying at all faculties and colleges in the Trakya University Balkan Campus. A total of 288 volunteer students were selected, and the general nutritional habits, nutrient consumption frequency, and 3-day (2 days on weekdays, 1 day weekend) food consumption record forms were filled out by the students. The BİA method was used for the Tanita SC 330 body analyzer, body muscle and fat were analyzed, BMI values were calculated, waist and hip ratios were measured. A total of 178 participants were female (61,8%), 110 were male (38,2%). In our study, BMI values of the students were significantly different according to gender (20,6 kg/m² in women and 23,55 kg/m² in men) (p<0,001). The waist/hip ratio values of the students were significantly different according to gender (0,75 in women and 0,84 in men) (p<0,001). The body fat percentage of the students did not differ significantly by gender (p=0,988). Regular meals consumption and fastfood consumption status of students do not show a significant difference according to BMI values (p>0,05). There was a significant negative weak level correlation between BMI values and total fat-sugar-sweet consumption of students (p=0,012). In addition, a positive weak level correlation was found between waist/hip ratio and total meat-egg-legumes consumption (p<0,001). At the same time, there was a significant negative weak level correlation between waist/hip ratio values and total fat-sugar-sweet consumption (p=0,026). The amount of energy, water, macro and micronutrients of food taken by the students did not differ significantly from the fastfood consumption (p>0,05). In this study, 93,9% of the weak are female, 63,3% of those in normal weight are female, 59,6% of overweight are male and 77,8% of those who are obese are male. In our study, the body fat percentage value of the students did not differ significantly from the BMI groups (p=0,728). Total vegetable-fruit consumption was significantly different from the BMI groups (p=0,002). People who are weak, consume less vegetables and fruits than those who are normal and overweight. According to our research, although there is no condition that causes obesity in food consumption, was observed that the students fed insufficient and unbalanced. In order to create healthy nutrition awareness at universities, a variety of programs and projects should be established that can train students at least on basic nutrition issues.
Collections