Gebelerin besinlerle tükettikleri şekerin beden kütle indeksi ve gestasyonel diyabet üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, gebe kadınların beslenmelerinde yer verdikleri şeker tüketiminin gestasyonel diyabet gelişimine ve ağırlık artışına etkisi araştırılmıştır. Çalışma Edirne'de özel bir hastanenin kadın doğum polikliniğinde şeker yükleme testi yaptıran 84 gebe kadın ile yürütülmüştür. Katılımcı gebeler 24.-28. gestasyon haftalarındadır ve yaş ortalamaları 29.51±4.87 yıldır. Gebelik öncesi bilinen diyabeti olan (Tip 2 DM ve GDM) ve kronik hastalığı bulunan gebeler çalışmaya dahil edilmemiştir. Gebelerin demografik özellikleri, besin tüketim kayıtları ile antropometrik ölçümlerinin sorgulandığı anket formu araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Çalışmadaki gebelerin ağırlık artışları ortalama 5.96±4.01 kg, GDM tanısı alanların oranı ise %27,4' tür. Gebelerin gebelik öncesi BKİ durumlarına göre GDM tanısı almaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p<0.05). Toplam şeker ve sükroz tüketim miktarı ile ağırlık artışı arasında pozitif yönlü zayıf derecede bir ilişki bulunmuştur. Buna göre sükrozun 1 birim artması ağırlığın 0.028 birim artışına, toplam şekerin 1 birim artması ağırlığın 0.022 birim artışına neden olmaktadır. Gebelerin toplam şeker tüketimi ile GDM tanısı arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p>0.05). Beyaz ekmek, kek, pasta, meyve gibi fruktoz ve sükroz içeren besinleri tüketimleri ile ağırlık artışları arasındaki ilişki anlamlıdır. Gebelerin reçel, bal, şeker tüketimleri ile GDM tanı grupları arasındaki ilişki anlamlıdır. Sonuç olarak sağlıklı bir gebelik ve yenidoğan için sükroz, fruktoz gibi şeker içeren doğal veya endüstri ürünü olan besinleri günlük beslenmede önerilen miktarlarda tüketmek gereklidir. Gebelerin hem gebelik öncesinde hem sırasında sağlıklı beslenme, diyabet ve obezite konusunda daha fazla bilinç oluşturmak için çalışmalar yapılmalıdır. Şeker tüketiminin gestasyonel diyabet ve obezite üzerine oluşturabileceği etkileri incelemek için daha büyük örneklemli ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. In this study the effect of sugar consumption in pregnant woman on gestational diabetes development and weight gain was investigated. The study was conducted with 84 pregnant women who underwent a sugar loading test in a gynecology polyclinic of a private hospital in Edirne. Participating pregnant women are in the 24th ±28th gestational week and the median age was 29,51±4,87 years. Pregnant women with knewn diabetes (type 2 DM and GDM) and chronic disease before pregnancy were not included in the study. The questionnaire was implemented by the researcher to investigate the demographic characteristics, food consumption records and anthropometric measurements of pregnant women. In the study the weight gain of the pregnant women is average 13±8 lb and the rate of diagnosed with GDM is 27%. There is no significant relationship between the diagnosis of GDM according to pre-pregnancy BMI status of pregnant women (p<0,05). A slight positive correlation was found between total sugar and sucrose consumption and weight gain. Accordingly, 1 unit increase in sucrose causes 0,028 units increase in weight and 1 unit increase in total sugar causes 0,022 units increase in weight. There was no significant difference between total sugar consumption of pregnant women and diagnosis of GDM (p>0,05). The relationship between weight gain and consumption of foods containing fructose and sucrose such as white bread, cake, fruit is significant. The relationship between sugar, honey, jam consumption and GDM diagnostic groups of pregnant women is significant. As a result, for a healty pregnancy and newborn, in daily diet it is necessary to consume the recommended amounts of natural or industrial foods containing sugar such as sucrose, fructose. Studies should be conducted to increase the awareness of pregnant women both before and during pregnancy about healty eating, diabetes and obesity.
Collections