Lise son sınıf öğrencilerinin sınav kaygılarının, beslenme alışkanlıklarının ve besin tercihlerinin saptanması: Sivas İl Merkezinde bir lise örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmamız lise son sınıf öğrencilerinin sınav kaygılarının, beslenme alışkanlıklarının ve besin tercihlerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Sivas'ta Selçuk Anadolu Lisesi'ne kayıtlı 72'si kız 50'si erkek 122 lise son sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilere yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak anket formu uygulanmıştır. Anket demografik anket, genel beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri anketi, sınav kaygısı envanteri, besin tüketim sıklığı ve besin tüketim kaydı formu olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Öğrencilerin %59'u öğün atladığını, %41'i öğün atlamadığını belirtmiştir. Öğrencilerin %72,2'si kahvaltı öğününü atladığını söylemiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %47,5'i öğün aralarında çikolata, %45,1'i meyve, %34,4'ü hazır kek, tatlı bisküvi tüketmektedir. Öğrencilerin %41'i öğün aralarında su, %36,9'u kahve, %28,7'si çay içmektedir. Öğrencilerin %31,1'inin fastfood tüketim sıklığı haftada 2-3, %17,2'sinin haftada 1, %17,2 sinin ayda 1'dir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %88,3'ü günde 1-2 paket paketli atıştırmalık tüketmektedir. Öğrencilerin çoğunluğunun peynir, meyve, ekmek, çikolata, şekeri her gün tükettiği gözlenmektedir. Öğrencilerin enerji ve lif gereksinimlerini karşılayamadıkları; protein, yağ, karbonhidrat gereksinimlerini karşıladıkları gözlenmiştir. Öğrencilerin A vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, C vitamini, sodyum ve demir ihtiyaçlarını karşıladıkları; B1 vitamini, folik asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gözlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin sınav kaygısı envanteri (SKE) toplam puanı ortalaması 42,82±13,78'dir. Çalışmamızda SKE puanı cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p<0,05). Çalışmamızda öğrencilerin çikolata, gofret, şeker tüketim sıklığı ile sınav kaygısı puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Öğrencilerin sınav kaygılarının iştahlarına etkisi ile sınav kaygısı durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak lise son sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri cinsiyet, sınav kaygısı gibi faktörlerden etkilenmektedir. Ülkemizde öğrencilerin sınav kaygılarının beslenme alışkanlıklarına ve besin tercihlerine etkisini belirleyebilmek amacıyla daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. The aim of this study was to determine anxiety, nutritional habits and food preferences of high school senior students. 122 high school senior students, 72 of whom were women and 50 of whom were men, enrolled in the study. The questionnaire was applied to the students using face to face interview method. The questionnaire consists of five parts: demographic questionnaire, general nutrition habits and food preferences questionnaire, test anxiety inventory, food consumption frequency and food consumption record form. 59% of the students stated that they skipped meals and 41% stated that they did not skip meals. 72.2% of the students said that they skipped breakfast meals. 47.5% of the students who participated in the study consumed chocolate, 45.1% of them consumed fruit, 34.4% of them consumed prepared cakes and sweet biscuits between meals. 41% of students drink water between meals, 36.9% of them drink coffee, 28.7% of them drink tea. The frequency of fastfood consumption of 31.1% of students is 2-3 times a week, consumption of 17.2% of students is 1, and consumption of 17.2% of students is 1 per month. 88.3% of the students who participated in the study consumed 1-2 packaged junk food per day. It is observed that the majority of students consume cheese, fruit, bread, chocolate and sugar every day. It was observed that students can not supply the energy and fiber requirements; but they can supply protein, fat, carbohydrate requirements. It was found that the students supply the needs of vitamin A, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, sodium and iron; but they dont supply Vitamin B1, folic acid, potassium, calcium, magnesium and phosphorus needs. The mean score of the test anxiety inventory (SCI) of the students was 42.82 ± 13.78. In our study, there was a statistically significant difference in SKE points according to gender (p <0.05). In our study, a statistically significant difference was found between the frequency of chocolate, wafer, sugar consumption and test anxiety scores of the students (p <0.05). A statistically significant difference was found between the effect of exam anxiety on students' appetite and test anxiety status (p <0.05). As a result, nutritional habits and food preferences of high school senior students are affected by factors such as gender and exam anxiety. In our country, more studies are needed to determine the effect of exam anxiety on nutrition habits and food preferences of students.
Collections