Kırklareli il merkezindeüniversite öğrencisi kızlarda beslenme, egzersizve osteoporoz konusunda bilgi, tutum, davranışlarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Öğrencilerin, osteoporoz, beslenme alışkanlıkları ve egzersiz gibi sağlıklı yaşam davranışlarını kazanmaları için farkındalık yaratmayı amaçladık.Araştırmaya Kırklareli il merkezinde okuyan 912 kız öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin 678'i (% 68,3) 20 yaş altındadır. Öğrencilerin 254'ü (% 25,4)sağlıkla ilgili bölümde, 738'i (% 74,4) sağlık dışı bölümlerde eğitim görmektedir.Öğrencilerin demografik verilerini toplandığı tanıtım formu ve literatür taraması yapılarak osteoporoz il ilgili sorular hazırlanmıştır. Ayrıca çalışmamızda sağlıklı yaşam biçimi ölçeğinin, beslenme ve egzersiz alt testleri kullanılmıştır. Veriler analiz edilmiştir. Bu analiz sonucuna göre, sağlık dışı bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin 319'unun (% 44,0) osteoporoz tanımını bilmediği, 396'sının (% 54,6) ise yanlış bildiği sonucuna erişilmiştir. Benzer şekilde öğrencilerin 556'sının (% 76,7) osteoporozun hangi sorunlara yol açtığını bilmediği saptanmıştır. Öğrencilerin beslenme ve egzersiz puanları düşük bulunmuştur. Öğrencilerin beslenme egzersiz puanları annelerinin eğitim düzeyi ve sınıf seviyesi arttıkça artmaktadır. Ailesinde kronik hastalığı olan öğrencilerin beslenme konusunda daha fazla farkındalıkları vardır. Öğrencilerin egzersiz ve beslenme düzeylerinin çay, kahve tüketimine göre anlamlı farklılaşma dikkat çekmektedir. Öğrencilerin yeterince güneşlenmeleri ve spor yapmaları kemik sağlığı için önemlidir. Adölesan dönemde spor yapmış olan öğrencilerin egzersiz ve beslenme onların lehinedir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin egzersiz ve beslenme düzeylerinin çay ve kahve tüketimine göre anlamlı farklılaşması dikkat çekmektedir. Beslenme alt boyutunda anlamlı olan farklılaşmalarda kahveyi normal miktarda içenlerin ve kahveyi çok içenlerin ortalamaları yüksektir. Ailesinde 44 yaşından önce menopoza giren bireyin varlığına, ailesinde osteoporozu olan kendisinden büyük birinin varlığına, annesinin mesleğine, vücut kitle indeksine, giyim şekline, okula ulaşım şekline, aylık gelire göre anlamlı farklılaşmadığı saptanmıştır.Anahtar sözcük: Beslenme, egzersiz ve osteoporoz. This study aims to raise awareness for students to gain knowledge about osteoporosis and healthy lifestyle behaviors such as eating habits and exercise. 912 young female studentsliving and studying inKırklareli city center participated in the study. 678 (68.3 %) of the students are under 20 years of age. 254 of the students (25.4 %) study in the health department while 738 of them study (74.4 %) in non-health departments. With the collected demographic data of the students, literature review was made and questions about osteoporosiswere prepared. Moreover, in the study, nutrition and exercise subscales of healthy lifestyle scale were used. Data were analyzed. According to the results of this analysis, it isobserved that 319 (44.0 %) of university students studying in departments not related to health do not know the definition of osteoporosis, while 396 (54.6 %) have the wrong knowledge about it. Similarly, 556 (76.7 %) of the students do not know what problems osteoporosis could cause. The nutrition and exercise scores of the students seem to be low. It is seen that nutritional exercise scores of the students increase as the education level and social status of their mothers' increase. The students who have chronic diseases in their family have more awareness about nutrition. It is noteworthy that exercise and nourishment levels differ significantly according to their tea and coffee consumption. Having enough sunbathing and doing sport is important for the bone health of the students. Exercise and nourishment is for the good of the students doing sports during adolescent period. It is noteworthy that exercise and nourishment levels the students participating the study differ significantly according to their tea and coffee consumption. In significant differences within nutritional sub-dimension, the average of those drinking normal amounts of coffee and those drinking much coffee is high. Significant differences are not observed with respect to having a family member going through menopause before the age of 44 or an older member with osteoporosis, body-mass index, clothing style, way of transportation to school, or monthly income.Key Words: Nutrition, Exercise, Osteoporosis
Collections