Gıda üretim ve pazarlama çalışanlarının iş stresinin beslenme durumu üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmanın amacı, gıda üretim ve pazarlama şirketleri çalışanları arasındaki iş stres faktörünün beslenme durumları üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya katılan bireyler İstanbul ilinde iki farklı özel şirkette çalışmakta olan 22-54 yaş arasındaki 112 ofis çalışanından oluşmaktadır. Çalışma rastgele örneklem yöntemi ile gönüllüler arasından seçilen bireyler üzerinde Aralık 2018 – Haziran 2019 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmada bireylerin demografik özellikleri, genel beslenme alışkanlıkları ve stres durumlarını saptama amacıyla anket formu gönüllülük esasıyla çalışanlara uygulanmıştır. Çalışmada bireylerin antropometrik ölçümleri ve besin tüketim sıklıkları sorgulanmıştır. Bireylere uygulanan 3 bölümden oluşan ankette katılımcıların çalışma hayatındaki stres düzeyleri `İş Stres Ölçeği` kullanılarak saptanmıştır. Çalışmaya katılan kadın çalışanlarının 23.93±4.47 kg/m2 ve erkek çalışanlarının 26.75±3.61 kg/m2 bulunmuştur. Çalışmaya katılan tüm bireylere baktığımızda; zayıf bireylerin iş yükü puanları obez sınıf I bireylere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Gıda üretim çalışanları ile pazarlama çalışanlarının iş stresi ölçeğine göre alt gruplarında istatiksel olarak bir fark bulunmamaktadır (p>0,05). Bu çalışmada gıda üretim erkek çalışanlarının iş yükü arttıkça günlük beslenmelerinde karbonhidrat ve lif yüzdelerinin azaldığı görülmektedir (p<0,05). Gıda üretim kadın çalışanlarında iş yükünün artmasıyla günlük alınan çoklu doymamış yağ asitlerinin ve vitamin E miktarının arttığı görülmektedir (p<0,05). Pazarlama kadın çalışanlarında ve çalışmaya katılan tüm bireyler de iş kontrolünün artmasıyla günlük alkol alımı arttığı görülmektedir (p<0,05). Fakat gıda üretim kadın çalışanlarında kahve tüketiminin artması stresle paralellik göstermektedir (p<0,05). Bu araştırma sonuçları stresli çalışma yaşamına sahip bireylerin, beslenme ve stres durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesinin, bireylere çalışma yaşamında sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmasında yararlı olabileceğini göstermektedir. The aim of the study is to evaluate the effect of job stress factor on nutritional status among employees of food production and marketing companies. Participants consisted of 112 office workers aged 22-54 years working in two different commercial companies in Istanbul.The study was conducted during December 2018 - June 2019 on subjects selected from volunteers by random sampling method. In order to determine the demographic characteristics, general eating habits and stress conditions of the individuals, a questionnaire was applied to the employees on a voluntary basis. In this study, anthropometric measurements of individuals and their frequency of food consumption were questioned. In the 3-part questionnaire applied to individuals, the stress levels of the participants in the working life were determined using the `Job Stress Scale`. It was found that 23.93±4.47 kg / m2 of women workers and 26.75±3.61 kg / m2 of man workers participated in the study. When we look at all individuals participating in the study; It was found that the workload scores of the weak individuals were higher than the obese individuals (p <0.05). There was no statistically significant difference in the sub-groups of food production workers and marketing workers according to the job stress scale (p> 0.05). In this study, it is seen that the percentage of carbohydrate and fiber decreases in their daily nutrition as the workload of food production male workers increases (p <0.05). It is observed that the amount of polyunsaturated fatty acids and vitamin E, which are taken daily, increase with the increase in workload in food production women employees (p <0.05). It is observed that the daily alcohol intake increases with the increase in the control of women in marketing female employees and all individuals participating in the study (p <0.05). However, the increase in coffee consumption in female workers of food production is in parallel with stress (p <0.05). The results of this research shows that the evaluation of the relationship between stress and nutritional status of individuals with stressful working life may be beneficial in gaining healthy eating habits in individuals.
Collections