Tip 2 diabetiklerin eritrositlerindeki arginaz enziminin aktivitesine inkübasyon ortamında bulunan glukozun etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmamızda, tip II diabetik hastaların eritrosit arginaz aktiviteleri üzerine, inkübasyon ortamında bulunan insulin, NaF (sodyum florür) ve değişik konsantrasyonlarda^ glukozun etkilerini araştırmayı amaçladık. NaF glikolizisi enolaz kademesinde inhibe eder. Sağlıklı kişiler ve diabetik hastalardan alman eritrositler, serumlarıyla birlikte 37°C'de 24, 48 ve 72 saat inkübe edilmişlerdir. Ayrıca inkübasyon ortamındaki serumların bir bölümüne NaF, bir bölümüne insülin ve değişik miktarlarda glukoz konmuştur. İnkübasyon süreleri sonunda, eritrosit arginaz aktivitesi ve ortamda kalan glukozun düzeyleri ölçülmüştür. Bütün gruplarda 24. saatte eritrosit arginaz aktivitesi % 14-32 oranında artış göstermiş, glukoz düzeyi ile enzim aktivitesi arasında bir paralellik bulunmuştur. İnsülinin varlığı; enzim aktivitesini ve glukoz tüketimini değiştirmemiştir. Diğer yandan NaF eklenmesi arginaz aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı derecede yükselmeye ve daha az glukoz kullanımına neden olmuştur. NaF varlığında enzim aktivitesindeki bu artış, ortamda glukozun yüksek konsantrasyonlarda kalmasına bağlanabilir. Bu bulgular, inkübasyon ortamında bulunan glukoz miktarının, eritrositlerin arginaz aktivitesini güçlü bir şekilde etkilediğini gösterebilir. 41 SUMMARY Our work was designed to investigate the effects of insulin, NaF (Sodium Floride) and the variant concentration of glucose found in incubation media upon the activities of arginase found in the erythrocyte of the type II diabetic patients. NaF inhibits glycolysis at the step of enolase. Erythrocytes obtained from the healthy subjects and the diabetic patients were incubated at 37°C for 24, 48 and 72 hours in their serum. In addition NaF, insulin and varying amounts of glucose were introduced into the incubation medium. At the end of the incubation period erythrocyte arginase activity and level of glucose left in media were measured. In all groups within 24 hours erythrocyte arginase activity increased by 14-32 %. There was paralelism between glucose levels and the enzyme activity. Introduction of insulin did not change the enzyme activity and the consumption of glucose. On the other hand NaF addition caused statistically significant increase in enzyme activity and less glucose utilization. These findings may indicate that the amount of glucose found in media, strongly influence erythrocyte arginase activity.
Collections